JUSS OG SAMFUNN

Nye domenenavn vedtas i Geneve

De nye domenene som er foreslått av IAHC, vil etter all sannsynlighet bli vedtatt i Geneve torsdag. Det betyr at nettet får sju nye internasjonale toppnivådomener.

Morten Øverbye
30. apr. 1997 - 16:00

Den internasjonale ad-hoc kommitteen (IAHC) har tidligere i år lagt frem en plan for de nye toppnivådomenene ".web", ".rec", ".firm", ".arts", ".info", ".store" og ".nom". Planen skal ende forvirringen rundt lokaliseringen av internasjonale toppnivådomener, som frem til nå har vært monopolisert av det amerikanske selskapet Network Solutions.

- Det vi ønsker, er å globalisere administrasjonen av en global ressurs, sa president Robert Shaw i den internajonale telekommunikasjonsunionen ITU på en pressekonferanse i Geneve forrige uke.

Blant de 45 selskapene og organisasjonene som etter all sannsynlighet vil undertegne planen i Geneve, er den amerikanske telegiganten MCI og det statlige franske teleselskapet. Blant dem som har utarbeidet planen, er ITU, den internasjonale opphavsrettsorganisasjonen WIPO, Internet Society, Internet Architecture Board, Internet Assigned Numbers Authority og den internasjonale varemerkeorganisasjonen ITA.

Den nye strukturen skal avlaste trykket på de eksisterende toppnivådomenene ".com", ".org" og ".net", ved siden av at den skal gjøre det lettere å løse tvister som oppstår når flere organisasjoner ønsker det samme navnet. Under den nye strukturen skal slike tvister løses av et eget organ underlagt WIPO.

Etter planen skal det opprettes et eget nettverk bestående av 28 registre rundt om i verden. Alle registrene skal dele den nye strukturen og registrere domenenavn i konkuranse med hverandre. Denne internasjonale konkuransen skal etter intensjonen redusere prisnivået i forhold til dagens monopolsituasjon.

Ikke overraskende har dagens monopolist, Network Solutions, vært blant de sterkeste motstanderene av den nye strukturen.

- Denne planen vil skape forsinkelser i registreringsprosessen for nye domenenavn, og den truer nettets stabilitet ved å opprette nye toppnivådomener, hevdet Network Solutions i en uttalelse om planen.

Også EU har truet med å gå i mot planen, fordi de nye toppnivådomenene er basert på det engelske språket. Shaw er likevel overbevist om at planen vil bli undertegnet torsdag.

- Den er allerede så godt som undertegnet, sa han under pressekonferansen.

(Kilder: Reuters, Hotwired, Washington Post, Wall Street Journal og MSNBC)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.