Nye dra-og-slipp-muligheter i Firefox 3.6

Utnytter kommende funksjonalitet fra HTML5.

Nye dra-og-slipp-muligheter i Firefox 3.6

Utnytter kommende funksjonalitet fra HTML5.

Den kommende utgaven av den mest sentrale byggesteinen for websider, HTML5, vil inkludere en hel del funksjonalitet som skal gjøre det enklere å lage webapplikasjoner med funksjonalitet som vanligvis har vært begrenset til lokalt installert programvare eller løsninger basert på nettleserplugins for blant annet Flash og Java.

Flere av nettleserleverandørene er i ferd med å implementere den kommende funksjonaliteten allerede nå.

HTML5 skal standardisere flere nye programmeringsgrensesnitt, blant annet et for dra-og-slipp-funksjonalitet og et for filbehandling.

Mozillas Firefox 3.6, som er under betatesting, har fått implementert begge de to programmeringsgrensesnittene. Sammen med andre nyheter i HTML5 åpner dette for en del spennende muligheter, som tidligere har krevd nettleserplugins. Google er blant innholdsaktørene på nett som ønsker minst mulig bruk av plugins, først og fremst fordi svært få av dagens plugins er plattformuavhengige.

Microsoft, som selv leverer nettleserpluginen Silverlight, oppgir at plugins generelt øker angrepsflaten til en nettleser.

Mozilla har laget en interaktiv demoside som viser hva som er mulig når man kombinerer HTML5s File API og Drag and Drop API.

På siden vises det en sone hvor brukeren kan trekke og slippe innhold, for så å få det vist eller avspilt direkte på den samme siden. Blant det som kan trekkes over droppsonen inkluderer bilder, Ogg-baserte lyd- og videofiler, tekstfiler, tekst hentet fra andre applikasjoner på maskinen og bokmerker. Selv hele websider vises da inne i et felt på demosiden. Alt skjer i utgangspunktet nettleseren, uten at noe lastes opp til serveren.

Her har vi dratt en webside med video over på demosiden. Websiden med videoen vises i feltet nedenfor droppsonen, og videoen spilles av.
Her har vi dratt en webside med video over på demosiden. Websiden med videoen vises i feltet nedenfor droppsonen, og videoen spilles av.

Men får å få demoen til å fungere, må man benytte en betaversjon av Firefox 3.6.

Det begrenser selvfølgelig nytten. Inntil alle de dominerende nettleserleverandørene implementerer slik funksjonalitet, vil dette i beste fall kunne fungere som nettleserspesifikke supplementer til dagens løsninger. I alle fall dersom det brukes i tjenester rettet mot et bredt publikum.

Dersom man ikke har lyst eller mulighet til å installere betaversjonen av Firefox 3.6, kan man se en video hvor det hele demonstreres, i dette blogginnlegget. Der beskrives også mye av koden som ligger bak.

Til toppen