Nye drivere setter fart i virtuell Windows

Nye drivere setter fart i virtuell Windows

Nye drivere fra Intel og Novell gjør virtuell Windows og Linux på samme server til en praktisk mulighet.

Novell og Intel kunngjorde i går at de har samarbeidet om å utvikle nye drivere til Xen, en hypervisor i åpen kildekode som gjør det mulig å dele x86-servere i virtuelle maskiner med hvert sitt operativsystem.

Det dreier seg om drivere for både nettverk og datablokkenheter som disker. Driverne forutsetter at maskinvaren har enten Intels eller AMDs virtualiseringsteknologi, det vil si enten «Intel-VT» eller «AMD-V».

Driverne gjør det praktisk mulig å kjøre Windows Server 2000 og Windows Server 2003 uendret i en egen partisjon under Xen.

Hittil har dette vært bare en teoretisk mulighet, fordi all datautveksling mellom den virtuelle Windows-serveren og henholdsvis nettverk og disk ble kraftig forsinket.

Med de nye driverne skal virtuell Windows under Xen være rundt 90 prosent så rask som vanlig Windows med de samme maskinresursene.

Novell og Intel ser for seg nye kraftige x86-servere med Xen i bunn som erstatter flere dedikerte Windows- og Linux-servere. De mener dette vil gi fleksible og kostnadsbesparende løsninger. Slike virtualiserte systemer kan også grupperes i klynger.

Novell distribuerer Xen sammen med Suse Linux Enterprise 10, og kjører pilotprogrammer med virtualisering for sine kunder. Deltakerne i disse pilotprogrammene får de nye Xen-driverne med en gang. Ellers heter det at driverne vil gjøres allment tilgjengelig seinere år.

    Les også:

Til toppen