BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye forkortelser for mobil ringing

I forbindelse med den pågående striden om etterfølgeren til GSM, bringer vi en oversikt over forkortelser det er kjekt å kunne, ikke bare av hensyn til selskapslivet.

Frode Eriksen
17. des. 1997 - 15:04
TDMA (Time Division Multiple Access)
Dette er en satellitt- og mobilkommunikasjonsteknologi som gjør det mulig å sende flere digitale signaler i én høyhastighetskanal. Billedlig forklart kan man si at om TDMA-teknologien kunne overføres til boktrykkerkunsten, kunne man skutt inn rene blad i ei bok som allerede var ferdigtrykt. Innen mobiltelefoni er tommelfingerregelen at TDMA tredobler kapasiteten til den originale analoge metoden (FDMA). TDMA deler hver kanal i tre subkanaler slik at tjenestene kan tilbys tre brukere i stedet for bare en. Samme frekvens kan altså benyttes av flere brukere.
CDMA (Code Division Multiple Access)
Dette er en såkalt spredt spektrum-teknikk som konverterer analoge signaler til digitale for overføring via mobilnett. CDMA har vesentlig større kapasitet enn TDMA. I følge Techwebs TechEncyclopedia gir CDMA inntil 35 ganger kapasiteten til det tradisjonelle analoge nettet. California-selskapet Qualcomm Incorporated er en av de ledende på området og har en rekke patenter på produkter basert på CDMA-teknikk.
TDMA-CDMA (Time Division Multiple Access-Code Division Multiple Access)
En blanding av tidsdelt- og kodedelt multipleksing
W-CDMA (Wideband-Code Division Multiple Access)
Bredbånds CDMA. NTTs DoCoMo går for denne med fem Mhz båndbredde, Målet er i første omgang å utvikle en løsning som kan overføre data i hastigheter på 384 Kb/s. Det endelige målet er likevel trådløs datakommunikasjon.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.