BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye frekvenser kan bryte Telenors aksessmonopol

Den raskeste måten teleutfordrere kan bryte Telenors monopol på aksessnettet, er å investere i radioaksess, også kalt for Fixed Wireless Access (FWA). Derfor har det vært uvanlig stor interesse for Post- og teletilsynets utlysning av nye FWA-frekvenser.

Frode Eriksen
5. nov. 1999 - 14:45

Seksjonssjef i Post og teletilsynet, Stein Gudbjørgsrud opplyser til digi.no at 20 aktører har søkt på 12 ulike frekvensgrupper.

Alle aktørene ønsker å forsyne norske telekunder med tradisjonelle teletjenester og solide Internett-forbindelser via stasjonære radiosendere. Radioaksess, også kalt for Fixed Wireless Access (FWA) er på samme måte som annen radioaksess (mest kjent er mobiltelefoni) basert på at teleoperatør og kunde har hver sin sender og mottaker. Teleoperatørens sender må imidlertid ha fri sikt til kundens mottaker og vice versa. Men fra mottakeren til kunden kan signalene via et eget modem benyttes i tilknytning til vanlige teletjenester som i dag får aksess via kobbernettet i alt fra faks og telefon til datamaskin og TV.

FWA kan matche det meste av det som finnes av eksisternde infrastruktur med båndbredder fra 40 til 100 Mbit/s. Blant de som nå stiller seg i køen for nye frekvenser er alt fra tradisjonelle teleselskap til medieeselskap. På søkerlisten finner en Telenor, Tele2, ElTele og NetCom foruten Modern Times Group og NBBL (se komplett liste nederst i saken).

Vinnerne i kampen om frekvensene avsløres ikke før i januar eller februar neste år, og Gudbjørgsrud sier til digi.no at han lukter klager som en følge av tildelingene som skal skje.

- Dette er frekvenser som operatørene kan bruke for å sikre seg en direkte aksess til kundene med, utenfor eksisterende aksessformer, som Telenors kobbernett. Derfor er interessen naturlig nok mye større nå enn ved liknende tildelinger tidligere, sier han.

Gudbjørgsrud sier at det innenfor seks tildelingskriterier blir nødvendig å bruke en del skjønn, fordi kriteriene er vanskelig målbare. I utlysningen er følgende hovedkriterier nevnt:

  • Geografisk og demografisk dekning av nett og tjenester, og hastighet på slik utbygging, bredde og kvalitet i søkerens tilbud av tjenester
  • Effektiv utnyttelse av frekvensressurser, herunder tilgang til alternativ infrastruktur
  • Teknisk kvalitet i det planlagte nettet
  • Søkerens dokumenterte erfaring og kompetanse fra tilsvarende virksomhet under sammenlignbare forhold
  • Finansielle forhold knyttet til det planlagte nettet
  • Ivaretakelse av miljømessige hensyn

Administrerende direktør i Tele 2, Henrik Ringmar, sier til digi.no at selskapet ser på FWA-frekvenser som veldig viktige i arbeidet med å tilby gode produkter i markedet og fristille seg fra - og konkurrere bedre med Telenor.

- Vi vil kunne ta fram løsninger for bedrifter i 26 GHz-båndet allerede til neste år, mens løsninger for 40 GHz ligger 1-2 år fram i tid.

Han sier at det hele ender i et pris og tidsspørsmål. Brukeren vil ikke oppdage forskjell på fiber- eller radioaksess, men det vil operatøren. For høyhastighetsnett er radioaksess foreløpig det som er lettest tilgjengelig for å tilby et alternativ til Telenor.

Daglig leder i analyseselskapet Norsk Telecom, Tore Aarønæs, sier til digi.no at FWA blir et økonomisk spørsmål for operatørene.

- For sluttbrukeren er det mindre interessant hva slags teknologi som blir brukt for å skaffe fram aksess til telenettet.

- Radioaksess må jo konkurrere med annen teknologi. En fordel er at FWA kan tas i bruk forholdsvis raskt. Aarønæs tror likevel at interessen for denne type teknologi vil dabbe av om teleaktører sikres økonomisk gunstig tilgang til Telenors aksessnett som en følge av fusjonen med Telia.

Søknader på frekvenser til radioaksess:

26 GHz 38 GHz 40 GHz
Broadnet ElTele Kvalito IT
ElTele Formus NBBL
Enitel Jernbaneverket Nera
Formus Kvalito IT Tele 2
Jernbaneverket Nera Telenor
Kvalito IT Netpower International Telenor Avidi
Nera Telenor Modern Times Group
NetCom Tele 2
Netpower Iinternational
Powertech
Telenor
Tele 2
UPC Norge
13 søkere på 4 lisenser 8 søkere på sannsynligvis 5 lisenser 7 søkere på tre lisenser

Kilde: Post og teletilsynet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.