BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye Google er endelig på lufta

Mye raskere indeksering enn tidligere, ifølge søkeselskapet.

9. juni 2010 - 09:18

Ett langt skritt nærmere sanntidssøk. Det er essensen i Googles omfattende oppdatering av søkemotoren, som omsider er implementert i alle deres datasentre.

Målet har vært å lage en søkemotor som favner mer innhold enn noensinne, som raskere henter inn ferskt stoff og som dermed gir brukeren mer relevante treff.

Søkegiganten kunngjør at de omsider har lansert et helt nytt indekseringssystem kalt «Caffeine».

- Caffeine gir 50 prosent ferskere søkeresultater enn med vår forrige indeks, og inneholder den største samlingen av innhold vi noen gang har tilbudt. Relevant innhold er nå tilgjengelig langt raskere etter det har blitt publisert på web enn tidligere, sier selskapet i et blogginnlegg.

Google har arbeidet med denne oppgraderingen i over ett år, og begynte så vidt å prøve ut løsningen i august i fjor.

Koffein-innsprøytning: Slik forklarer Google overgangen fra deres gamle lagvise inndeling, til en gigantisk, sømløs database.
Koffein-innsprøytning: Slik forklarer Google overgangen fra deres gamle lagvise inndeling, til en gigantisk, sømløs database.

Den forrige indeksen deres bestod av flere innholdslag. Noen av disse ble oppdatert raskere enn andre, og hovedlaget omtrent hver annen uke. For å oppdatere hovedindeksen måtte Google analysere hele weben, noe som medførte en betydelig forsinkelse. Det tok altså lenger tid før nytt innhold ble tilgjengelig i søkeresultatene.

- Nå analyserer vi weben i små porsjoner og oppdaterer søkeindeksen kontinuerlig og globalt, forklarer Google.

Tidligere har søkemotoren gitt ulike treff avhengig av hvor i verden man søkte, ettersom det indekserte innholdet har vært forskjellige avhengig av hvilket av Googles datasentre som har levert treffene. Googles nye indekseringsteknologi samkjører innholdet på tvers av deres omfattende infrastruktur.

- Det betyr at du vil få ferskere informasjon enn før, uansett hvor eller når det ble publisert.

Oppgraderingen gir ifølge Google enorme skaleringsfordeler. Selskapet gir følgende eksempler:

  • Hvert sekund kan de nå prosessere flere hundre tusen nettsider parallelt, altså samtidig.
  • En tilsvarende papirsamling ville vokst med nærmere 5 kilometer i høyden hvert sekund.
  • Caffeine opptar nærmere 100 millioner gigabytes [100 petabytes] i lagringskapasitet i en enkelt database.
  • Hver dag øker mengden med flere hundre tusen gigabytes.

Som Google forklarte om overgangen allerede i fjor, ligger endringene «under panseret». Brukere flest vil derfor ikke nødvendigvis merke den helt store forskjellen.

Heller ikke søkemotoreksperter digi.no har forhørt seg med har rukket å analysere hva nyheten innebærer. Del gjerne erfaringer i debatten hvis du har oppdaget endringer som følge av Googles nye indekseringssystem.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.