BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye harddisker støttes ikke av Windows XP

Forbedret lagringsformat krever spesialløsning for det gamle systemet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. mars 2010 - 12:40

Dagens harddisker er delt opp i sektorer som hver rommer 512 byte. Dette har vært standard for harddisker i mer enn 25 år. Ifølge BBC News ble dette standarden fordi det var denne størrelsen IBM brukte på disketter.

På 25 år har harddiskenes lagringskapasitet økt fra noen få megabyte til flere terabyte. Dette har ført til at sektorstørrelsen på 512 byte ikke lenger er hensiktsmessig. Blant årsakene til dette er at deler av hver sektor ikke er tilgjengelig for vanlige data, men benyttes til blant annet feilkorrigeringsskoder (ECC). Dessuten må det være et lite fysisk opphold på harddisken mellom hver sektor, noe som utgjør ganske mye plass når antallet sektorer blir høyt.

I tillegg har mulighetene for å kunne utføre effektiv feilkorrigering blitt redusert med stadig høyere lagringstetthet på harddiskene.

Derfor har en samlet harddiskbransje blitt enige om at harddisker fra og med januar 2011 skal ta i bruk sektorer som rommer 4096 byte (4K). Dette har blitt gjort gjennom bransjeorganisasjonen IDEMA. Det nye formatet kalles også Advanced Format Technology, og ble allerede i 2009 tatt i bruk i enkelte harddisker.

Ifølge BBC News vil en overgang til 4K-sektorer bety at bare en åttendedel så mye av harddiskplassen vil gå med til feilkorrigering, til tross for at plassen som gjøres tilgjengelig for feilkorrigering for hver sektor, dobles.

For brukeren skal dette bety at harddiskene får plass til mellom 7 og 11 prosent mer data.

Harddisksektorer med 512 byte lagringsplass. <i>Bilde: Western Digital</i>
Harddisksektorer med 512 byte lagringsplass. Bilde: Western Digital
Harddisksektor med 4096 byte lagringsplass. <i>Bilde: Western Digital</i>
Harddisksektor med 4096 byte lagringsplass. Bilde: Western Digital

Planleggingen av denne overgangen har pågått siden 1998, og både operativsystemleverandører og BIOS-produsenter har hatt god tid til å forberede seg. Støtte for 4K-sektorer er nå inkludert i Windows Vista og nyere, Mac OS X Tiger og nyere, samt Linux-kjerner utgitt etter september 2009. BIOS-støtte begynte å komme på plass allerede i 2006. Alle nyere pc-er bør derfor ha støtte for formatet.

Men Windows XP ble utgitt lenge før 4K-standarden ble ferdig, og Microsoft skal ikke ha inkludert slik støtte i senere servicepakker.

Dette kunne ha blitt et stort problem, men harddiskprodusentene har vært forutseende og tilbyr ulike løsninger for å løse dette. Typisk vil brukere av de nye harddiskene måtte sørge for at harddiskens fysiske sektorer blir delt opp i logiske sektorer som hver er på 512 byte. Da kan de leses av Windows XP. Dette skal kunne gjøres enten ved hjelp av en lask (jumper) eller programvare som harddiskprodusentene tilbyr - for eksempel dette verktøyet fra Western Digital.

512 byte emulering kreves av Windows XP. <i>Bilde: Western Digital</i>
512 byte emulering kreves av Windows XP. Bilde: Western Digital

Ulempen med dette er først og fremst redusert ytelse. Til BBC News sier David Burks, en produktsjef hos Seagate, at harddiskene i noen tilfeller vil måtte utføre to trinn for å skrive data, i stedet for bare ett. Dette vil introdusere en forsinkelse på omkring 5 millisekunder. Dette skal kunne redusere ytelsen med opptil 10 prosent.

Mer informasjon om Advance Format-teknologien finnes her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.