JUSS OG SAMFUNN

Nye harde anklager fra EU mot Intel

EU-kommisjonen mener å ha avdekket flere tilfeller der Intel har brutt loven.

21. juli 2008 - 10:59

Torsdag leverte EU-kommisjonen flere anklager mot Intel, i form av en ny «Statement of Objections». Intel har allerede besvart en tidlere «Statement of Objections» som EU-kommisjonen leverte i fjor sommer. Disse anklagene var gjenstand for en formell høring i våres.

I det nye anklageskrivet heter det at Intel betalte rabatter til å stor PC-detaljist for å oppmuntre til ikke å selge PC-er med AMD-prosessor.

Detaljistens navn er ikke oppgitt. I vinter ble hovedkontorene til tre store europeiske kjeder – tyske Media Markt, britiske DSG International og franske PPR – ransaket av EUs etterforskere. De to førstnevnte er Europas henholdsvis største og nest største kjeder av databutikker. DSG eier kjeder som Dixons, Currys, PC City og PC World. Media Markt er eid av Metro AG, og har over 360 butikker i Tyskland, Frankrike, Belgia, Østerrike, Sveits, Polen, Ungarn, Nederland, Italia, Spania og Hellas.

En annen ny anklage er at Intel skal ha betalt en PC-produsent – heller ikke navngitt – for å utsette lanseringen av nye AMD-baserte PC-er.

Den samme produsenten skal ha fått rabatter på Intel-prosessorer på betingelse av at de ikke framstilte bærbare med AMD-prosessorer.

Intel avviser også de nye anklagene: Av formuleringene går det fram at man ikke nødvendigvis bestrider alle fakta i anklageskrivet, men holder fast ved at Intel ikke har begått noen ulovlighet. I en erklæring fra Intels juridiske direktør Bruce Sewell, heter det at EU-kommisjonen ukritisk har sluttet seg til AMDs påstand som enhver priskonkurranse som skader AMD er et problem. Ifølge Sewell ble rabatter og andre «insentiver» brukt for å hjelpe detaljisten til å konkurrere på markedet, mot å få en bedre eksponering av Intel-baserte PC-er.

Tiltakene har ifølge Sewell også bidratt til å gjøre PC-er rimeligere, noe forbrukerne har tjent på. Han advarer at dersom EU griper inn mot Intel, vil det gjøre PC-er dyrere.

EUs konkurransekommissær Neelie Kroes ble konfrontert med denne påstanden fredag av en journalist fra Reuters. Hun sa seg overrasket over Intels syn og sa at Intels atferd er skadelig fordi den hemmer konkurransen og gjør PC-er dyrere enn nødvendig.

Seinere presiserte EU-kommisjonens pressetalsmann Jonathan Todd at utbetalinger gjort for å hindre noen fra å selge produkter med komponenter fra en konkurrent umulig kan virke generelt prisdempende.

Intel har noen måneder på seg på å besvare EU-kommisjonens anklageskriv. Deretter kan selskapet forlange en lukket høring før EU-kommisjonen bestemmer seg for eventuelle straffetiltak.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.