BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye IBM-kretser kjører i 110 GHz

IBM har greid å kombinere sine mest avanserte høyhastighetstransistorer i kretser som fungerer i hele 110 GHz.

25. feb. 2002 - 09:38
Halvlederkretser basert på både silisium og germanium - SiGe-transistorer - utgjør en viktig del av IBMs omfattende forskningsprogram Blue Logic.

Selskapet har tidligere fått SiGe-transistorer til å virke i 210 GHz. Nå har halvlederavdelingen vist at de kan kombineres til kretser som virker i opptil 110 GHz.

IBM mener det ligger an til kommersiell produksjon av 110 GHz-brikker i løpet av 2003.
Les om SiGe-teknologi i denne artikkelen fra desember 1999: Ny superbrikke fra IBM
Høyhastighets SiGe-brikker har den fordelen at de bruker langt mindre strøm enn silisium-baserte halvledere. Gevinster kan høstes enten ved å spare strøm i middelshøye hastigheter, eller ved å kjøre dem i hastigheter som ellers ville vært helt umulige å oppnå.


Ifølge en forhåndsomtale i ZDnet, vil brikkene, når de kjøres i 40 GHz, nøye seg med et strømforbruk på noen promille av forbruket i 110 GHz.

Et typisk bruksområde vil være i overgangen mellom kopperledninger og høyhastighets fiberoptikk.

Ifølge Wall Street Journal er IBM absolutt ledende innen markedet for SiGe-basert elektronikk, med en 80 prosent andel av fjorårets samlede SiGe-omsetning på 320 millioner dollar. IC Insights mener dette markedet vil vokse til 2,7 milliarder dollar innen 2006.

Det lave strømforbruket i SiGe-kretser gjør at den sterkt Bluetooth-orienterte halvlederprodusenten Conexant Systems også satser sterkt på denne teknologien. Conexant opplyser å ha oppnådd 200 GHz transistorer, men har ennå ikke framstilt fungerende kretser.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.