BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye IBM-kretser kjører i 110 GHz

IBM har greid å kombinere sine mest avanserte høyhastighetstransistorer i kretser som fungerer i hele 110 GHz.

25. feb. 2002 - 09:38

Halvlederkretser basert på både silisium og germanium - SiGe-transistorer - utgjør en viktig del av IBMs omfattende forskningsprogram Blue Logic.

Selskapet har tidligere fått SiGe-transistorer til å virke i 210 GHz. Nå har halvlederavdelingen vist at de kan kombineres til kretser som virker i opptil 110 GHz.

IBM mener det ligger an til kommersiell produksjon av 110 GHz-brikker i løpet av 2003.

Les om SiGe-teknologi i denne artikkelen fra desember 1999: Ny superbrikke fra IBM
Høyhastighets SiGe-brikker har den fordelen at de bruker langt mindre strøm enn silisium-baserte halvledere. Gevinster kan høstes enten ved å spare strøm i middelshøye hastigheter, eller ved å kjøre dem i hastigheter som ellers ville vært helt umulige å oppnå.


Ifølge en forhåndsomtale i ZDnet, vil brikkene, når de kjøres i 40 GHz, nøye seg med et strømforbruk på noen promille av forbruket i 110 GHz.

Et typisk bruksområde vil være i overgangen mellom kopperledninger og høyhastighets fiberoptikk.

Ifølge Wall Street Journal er IBM absolutt ledende innen markedet for SiGe-basert elektronikk, med en 80 prosent andel av fjorårets samlede SiGe-omsetning på 320 millioner dollar. IC Insights mener dette markedet vil vokse til 2,7 milliarder dollar innen 2006.

Det lave strømforbruket i SiGe-kretser gjør at den sterkt Bluetooth-orienterte halvlederprodusenten Conexant Systems også satser sterkt på denne teknologien. Conexant opplyser å ha oppnådd 200 GHz transistorer, men har ennå ikke framstilt fungerende kretser.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.