Nye iPhone nølende klarert for bedrifter

iPhone har fått aksept fra Gartner, klienter fra IBM, og oppmerksomhet hos hackerne på Defcon.

Nye iPhone nølende klarert for bedrifter

iPhone har fått aksept fra Gartner, klienter fra IBM, og oppmerksomhet hos hackerne på Defcon.

Mobiltelefon er like mye mote blant yrkesaktive som blant forbrukere og ungdom, og det å ha en Apple iPhone kan formidle kulhet, selv om man går i dress. Derfor er det viktig for oppadstrebende profesjonelle å få nye argumenter til å overdøve protester fra IT-avdelingen, som helst vil holde sine brukere til mer konvensjonell og føyelig teknologi.

Populariteten og utbredelsen til iPhone er det, som kjent ingenting i veien med. Det ble understreket igjen før helgen da Apple-sjef Steve Jobs kunne fortelle at det på én måned er lastet med over 60 millioner applikasjoner for mobiltelefonen. Selv om de fleste av disse er gratis, var også de prisbelagte tilstrekkelig etterspurt til at Apple-butikken registrerte en omsetning på 30 millioner dollar. Jobs’ regnet raskt ut at dette kan bety 360 millioner dollar i året hvis trenden holder seg, og spådde opptil en halv milliard. Omsetningen deles med utviklerne: De får 70 prosent, mens Apple beholder 30 prosent, antakelig nok til å dekke utgiftene i salgsapparatet.

Et argument for å få en, du også, er at Gartner i en ny rapport, om enn noe nølende, anbefaler bedrifter å gi etter for krav fra de ansatte om å kunne bruke iPhone i tjeneste.

Et annet, som gjelder for bedrifter med løsninger fra IBM, er at WebSphere Business Monitor ikke lenger bare er tilgjengelig for mobiltelefoner med Symbian eller Windows Mobile, den kommer også til iPhone i løpet av fjerde kvartal, sammen med en klient for Lotus Notes. IBM tilbyr videre et nytt verktøy innen pakken Rational Business Developer som er beregnet på å lage Web 2.0-løsninger for mobiltelefoner.

Gartners rapport bygger på en vurdering av sommerens vesentlige oppgradering av iPhone-plattformen, med blant annet bedre sikkerhet og støtte for bedrifters e-postsystemer som Exchange.

Sikkerhetsmessig tilfredsstiller iPhone Gartners minstekrav: Det lar seg gjøre å slette alle data dersom apparatet stjeles eller mistes, og det er støtte for komplekse brukerpassord med bruk av bokstaver, sifre og spesielle tegn.

Gartner mener samtidig at sikkerheten kan gjøres bedre. iPhone krever iTunes på PC-en, og det stiller igjen spesielle krav til IT-avdelingen. Gartner anbefaler at man sentralt tar nødvendige grep for å hindre uønskede oppdateringer og filoverføringer. Hvis iPhone skal brukes mot Exchange, må man videre være klar over at Apple bare i begrenset grad støtter til de mange sikkerhetsordningene i Microsofts e-postserver.

Hovedanbefalingen er følgelig at iPhone kan tillates, forutsatt at man har et bevisst forhold til apparatets sikkerhetsmessige og driftsmessige begrensninger, ifølge Gartner. Dessuten kan man helle kaldt vann i motebevisste potensielle brukeres blod ved å peke på svakheter som dårlig batterikapasitet, behovet for å laste ned e-postvedlegg for å lese dem – i stedet for, slik Blackberry gjør, at bedriftens server gjør om vedlegget til bare tekst – og manglende klipp- og limmuligheter.

Bedrifter bør også merke seg at iPhone, i likhet med Apples Mac pc-er, vies langt mer oppmerksomhet fra hackerhold enn tidligere.

Bakgrunnen for denne påstanden er sikkerhetsspesialisters observasjoner på den pågående hackersamlingen Defcon i Las Vegas.

Ifølge nyhetsbyråene opplevde sikkerhetsanalytiker Cameron Hotchkies fra TippingPoint-programmet Zero Day Initiative over tusen tilhørere da han innledet på Defcon om hacking av Apple-produkter. Han nevnte blant annet nettleseren Safari og porting av Windows-programmer som risikomomenter. Hotchkies viste til at det tok én måned fra lansering før første generasjon iPhone ble hacket, mens iPhone 3G var hacket bare noen timer etter den offisielle lanseringen i forrige måned.

– Det er folk som gransker iPhone. Vi [i Zero Day Initiative] forteller leverandørene om sårbarhetene vi finner. Når jeg snakker med Apple spør de med en gang om vi har testet sårbarheten på en iPhone. De vil ikke bli tatt på senga, sier Hotchkies til byrået AFP.

    Les også:

Til toppen