BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye IT studieplasser - bra for de små

Norge får 105 nye IT-studieplasser neste år, dersom NTNU får sine 60 plasser som planlagt. Dette er et godt stykke på vei, sier Jørn Sperstad i Teknologibedriftenes Landsforening til digi som tror at satsingen først og fremst vil komme de små og mellomstore IT-selskapen tilgode.

Eirik Flaa
3. juni 1997 - 18:17

Til sammen 105 nye studieplasser vil fra høsten av bli opprettet i Trondheim (60), Oslo (5), Bergen (15) og Grimstad (25). De seksti plassene som skal opprettes ved NTNU i Trondheim er ikke helt klare ennå, etter at det viste seg at det bare var satt av penger til den nye jenteklassen på 30 studenter. 30 av studieplassene er ment å skaffes til veie via omprioriteringer, men rektoren ved skolen jobber hardt for å få omgjort forslaget.

IT-bransjen har de siste årene vært på desperat jakt etter nye medarbeidere med mye kompetanse. Dette har medført at lønningene har blitt presset i været, samtidig som studenter avslutter studiene tidligere for å begynne å jobbe. Neste års utvidelse av antall studieplasser er derfor kjærkomment for bransjen

- Vi er ett skritt i riktig retning. Det vi har holdt på med de siste årene er å spise opp såkornet, sier leder i Teknologibedriftenes Landsforbund, Jørn Sperstad, til digi. Han forklarer at det stramme arbeidsmarkedet har gjort det svært vanskelig for små arbeidskraft-intensive IT bedrifter.

- Små og mellomstore bedriftene som er avhengig av at arbeidskraft i IT-bransjen ikke blir for dyr, slik tendensen har vært de siste årene, sier Sperstad som forklarer at Norge tross alt har en stor fordel i forhold til sine konkurrenter.

- I utlandet har de ikke engang nok studenter som søker på IT-fagene, men i Norge er interessen stor og alt vi trenger er mer kapasitet, sier Sperstad.

Selv om den kapasiteten det nå er lagt opp til skulle vise seg ikke å være tilstrekkelig, synes ikke Sperstad det er et godt forslag at IT-bedriftene kan gå sammen om å spytte inn penger i kassa.

- Utdanning er myndighetenes oppgave, og jeg tror ikke det er noen god ide at bransjen skal betale for dette, sier Sperstad.

Et av de selskapene som har slitt med å få tak i kvalifisert arbeidskraft, er kriserammede Sysdeco Group. Administrerende direktør Tor Alfheim tror heller ikke han ville vært med på å betale for å får flere IT-studenter.

- Det er svært en svært kortsiktig løsning at næringslivet skal ha ansvar for denne type aktiviteter, sier Alfheim til digi. Han legger til at arbeidskraftmangel til syvende og sist vil slå ut på forbrukere.

- Så lenge alle har like høye kostnader, vil bransjen klare seg. De som vil straffes er sluttbrukerne som må belage seg på høyere priser, sier Alfheim.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.