FORBRUKERTEKNOLOGI

Nye iTunes-filer inneholder brukerinfo

Apples DRM-frie musikkfiler inneholder kundens navn i klartekst, uten at det går klart fram hvorfor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. mai 2007 - 11:28

Apple lanserte i går muligheten til å laste ned musikkfiler uten kopisperre og brukerbegrensninger. Filene er dessuten kodet med dobbelt så høy bitrate som de tradisjonelle filene fra iTunes Store.

Det Apple ikke har snakket like høyt om, er at alle de DRM-frie filene inneholder brukerens navn og e-postadresse i klartekst. Tilsynelatende kan det virke som om Apple har gjort dette for å kunne spore opp kilden til filer som har kommet på avveie og spres som piratkopier. En slik ordning ville kunne skremme mange fra å tilby kjente og ukjente kopier av musikken.

Problemet med Apples løsning er at det er særdeles enkelt å endre informasjonen som ligger i filene. Alt man trenger, er en hex-editor, noe som tilbys fritt i en rekke varianter på Internett. Det eneste kravet for ved endring brukerinformasjonen ser ut til å være at det nye navnet og e-postadressen må ha samme lengde som de opprinnelige.

Kunnskapen om at denne informasjonen finnes i filene, vil kunne skremme mange av kundene fra å spre filene utover det som er lovlig, men siden informasjonen er redigerbar for alle som er litt iherdige, kan ikke Apple bruke informasjonen til å rettsforfølge noen på bakgrunn av denne informasjonen. Det er ikke klart om det er annen informasjon i filene som kan identifisere kunden.

Åpner man en redigert fil fra iTunes Plus i iTunes-programmet, er det den redigerte utgaven av navnet og e-postadressen som vises.

Redigert brukernavn og e-postadresse i musikkfil

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.