Nye kinesiske angrep mot Google

Sees i sammenheng med USAs protest mot Kinas pålegg om webfilter på alle pc-er.

Nye kinesiske angrep mot Google

Sees i sammenheng med USAs protest mot Kinas pålegg om webfilter på alle pc-er.

Beijing (NTB-Reuters): Kina trapper opp anklagene om at Google sprer obskønt materiale, dagen etter at USA ba Kina droppe planene om å installere filtre på alle datamaskiner som selges i landet.

Krangelen om kontroll over innholdet på nettsider ligger an til å bli enda et irritasjonsmoment i forbindelsene mellom de to landene som verden håper skal samarbeide for å få verden ut av resesjonen.

USA mener at tiltakene kan være brudd på internasjonale handelsregler og vurderer å klage Kina inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Det kinesiske utenriksdepartementet anklaget torsdag Googles engelskspråklige søkemotor for å spre obskønt og vulgært materiale som krenker kinesisk lov, og ga Google ordre om å blokkere internettsider med pornografisk innhold.

Google sperret
Dagen før var Googles engelske og kinesiske tjenester i perioder sperret for bruk i Kina. Også e-posttjenesten Gmail var rammet. Torsdag var de tilgjengelige i Beijing, men i flere andre byer var de det ikke.

Talsmann for kinesisk UD, Qin Gang, ville ikke si om myndighetene var ansvarlige for avbruddene, men han gjorde det klart at straffetiltak ville være fullt lovlige.

– Jeg vil understreke at Google China er et selskap som opererer i Kina for å gi internettjenester, og at det må forholde seg til kinesiske lover og reguleringer, sa Qin.

USA bekymret
USAs handelsminister Gary Locke og handelsrepresentanten Ron Kirk uttrykker i et brev til Kina sin uro over programvareteknologien Grønn demning som Kina vil installere i landets datamaskiner.

«Kina setter selskaper i en uholdbar situasjon ved å kreve, uten forvarsel, at de skal installere programvare som ser ut til å innebære sensur og ha betydning for sikkerheten,» sier Locke i en erklæring.

Kina hevder at formålet med Grønn demning er å beskytte barn mot ulovlige bilder og insisterer på at fristen 1. juli for å installere teknologien i alle nye datamaskiner står fast.

Politisk sensur
Men kritikerne mener at teknologien til Jinhui Computer System Engineering er teknisk problematisk og kan brukes til å spionere på internettbrukere og til å blokkere sider som Kina måtte ha politiske innvendinger mot.

Lu Jun, en menneskerettighetsaktivist i Beijing som er motstander av sperreteknologien, sier at Kinas forsøk på å kontrollere internettet etter hvert kan anta en mer politisk tone.

– Jeg tror deres dypeste bekymring er hvordan internett brukes stadig mer for å lansere menneskerettighetskampanjer, sier han.

    Les også:

Til toppen