KOMMENTAR: Nye kort vil avlive den stasjonære PCen

Nye kort vil avlive den stasjonære PCen

Nå kommer snart de nye eksterne skjermkortene, noe som vil presse PC-bransjen og aktører som Komplett.

Det lanseres ny teknikk og nye produkter hele tiden, men noen typer produkter skaper vannskiller. Den nye typen grafikkort som kommer i butikkene til sommeren er et slikt produkt. For eksterne skjermkort vil marginalisere og kanskje etterhvert avlive stasjonære PC-maskiner.

Og dette vil utløse store endringer i både PC-bransjen og den norske nettbutikk-bransjen.

Stasjonære PC-er er allerede begynt å bli en truet rase, selv et flertall av privatkundene kjøper nå bærbare PC-er.

Det er mange årsaker til dette: Stadig høyere ytelse og lavere priser gjør at de fleste kunder nå ikke går glipp av noe kritisk hvis de velger bærbart. Og om de gjør det så oppveies dette av mange andre fordeler: En bærbar ikke skaper noe ledningkaos, den tar mye mindre plass, den er bærbar og kan tas med rundt omkring, den bruker mindre strøm, bråker som regel mindre og du får med skjerm på kjøpet.

Den eneste ulempen i dag er at vanlige bærbare maskiner har et svakt grafikkkort - du kan ikke spille de siste imponerende 3D-spillene. Spill er den viktigste årsaken til at man i dag velger seg en stasjonær PC - og nå forsvinner etter alt å dømme også den.

Til sommeren kommer de første eksterne skjermkortene. Asus er første ute med "XG Station" (bildet under) gir deg et kraftig skjermkort og lydkort i en ekstern pakke. I tillegg kommer ATI med et system for doble eksterne skjermkort (kodenavn Lasso).

Grafikkort er den siste store komponenten som krever et stort kabinett. Med raskere databusser har bransjen "fragmentert" det som før måtte pakkes i en kasse. Bruken av eksterne harddisker understreker denne utviklingen.

I tillegg til friheten til å kjøpe og oppgradere når du vil gir eksterne skjermkort en annen frihet: Du må ikke ta med deg grafikkboksen, maskinen din har et enklere kort innebygd som fungerer greit til vanlige applikasjoner.

Med mindre det dukker opp noen uforutsette problemer, vil eksterne skjermkort utløse store endringer i PC-bransjen:

Den viktigste er at det vil bli langt færre PC-produsenter, for små og mellomstore aktører kan ikke bygge bærbare PCer. Antallet PC-byggere i Norge er allerede kraftig redusert og vil falle ytterligere. For å bygge en bærbar PC til en konkurransedyktig pris er vanskelig - selv Dell, HP og Apple gjør det ikke selv - det er Quanta og andre ukjente spesialister som setter sammen 3D-puslespillene bærebare maskiner er.

Eksterne skjermkort er derfor neppe noen god nyhet for nettbutikkene, særlig Komplett. Komplett lever stort av komponentene norske PC-byggere kjøper for å bygge selv. I tillegg er Komplett etter alt å dømme den største PC-byggeren i Norge og kanskje Norden.

Det finnes dog nettbutikker, blant annet Zepto og Netshop, som delvis lever av å selge bærbare maskiner kundene kan konfigurere selv. Men muligheten og omsetning dette gir er mindre.

Stasjonære PCer blir ikke borte over natten, men en større del av PC-markedet kan flytte seg fort - det skjedde uten de nye typene kort i fjor. Og på sikt er de store kassene dødsdømte. De er resultatet av trege databusser og en verden der strøm og plass var billig og et fåtall av oss hadde en PC. Slik er det ikke lengre.

Komponent-produsentene vil i mindre grad rammes. Skjerm-produsentene skal selge skjermer, enten de står på egen fot eller kjøpes av maskinprodusentene. Men marginene vil presses - for når HP skal kjøpe inn store volumer, vil prisene presses mer enn når alle verdens nettbutikker og sluttkunder gjør det.

Her kan du lese mer om Asus XG eksternt grafikkort.

Til toppen