Nye Microsoft-verktøy for kopibeskyttelse

Microsofts kommende verktøy for kopibeskyttelse bygger på nye ideer, og prøves hos flere plateselskaper.

I helgen har musikkonferansen Midem vært avholdt i den franske middelhavsbyen Cannes. Microsoft benyttet anledning til å fortelle om nye verktøy for kopibeskyttelse, som prøves ut av både EMI og Universal Music.

Microsoft har fått en ny ide: I tillegg til vanlige CD-spor, kan musikk-CD-er også preges med spor i Windows Media 9-format. De vanlige CD-sporene sperres mot all kopiering og mot avspilling på PC, samtidig som man sikrer at de kan spilles på vanlige CD-spillere, DVD-spillere, bilstereo og bærbare spillere. Sporene i Media 9-format underlegges kopibeskyttelse der opphavet, altså plateselskapet, har flere valgmuligheter. Media 9-sporene utgjør en "second session" på CD-en.

I prinsippet vil en tilsvarende modell også kunne legges opp for DVD med video og musikk.

Media 9-sporene vil kunne kopieres til en PC, men vil samtidig kunne utstyres med sperrer eller begrensninger mot videre kopiering fra PC-en. Filene vil for eksempel kunne sperres mot brenning til CD-er eller DVD-er. Det kan tenkes begrensninger på kopiering fra PC til PC, for eksempel i form av nedsatt kvalitet på kopien, eller i form av en ordning som tilintetgjør den avsendte kopien etter en bestemt tidsfrist.

Det vil ikke være mulig å komme rundt disse begrensningene ved å streke over bestemte felter på CD-en med tusjpenn, en praksis som ødela for en tidlig kopibeskyttelse fra Sony.

Microsofts nye verktøy er døpt Windows Media Data Session Toolkit. Selskapet skal ha investert 500 millioner dollar innen kopibeskyttelse, et området man gjerne betegner som DRM for "digital rights management". Samtidig har en gruppe av Microsofts egne eksperter advart at det kan være umulig å få slike ordninger til å virke hensiktsmessig.

Les også

Til toppen