BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye mikroservere for Big Data

AMD SeaMicro har en rimelig måte å gi et stort antall servere tilgang til felles lagring.

AMD SeaMicro SM15000 med lagringschassis i bakgrunn. Begge har en høyde på 10 U.
AMD SeaMicro SM15000 med lagringschassis i bakgrunn. Begge har en høyde på 10 U.
13. sep. 2012 - 11:33

I februar i år kjøpte AMD SeaMicro, en pionerbedrift innen mikroservere, det vil si servere med fullverdig ytelse, men med en spesiell konstruksjon som gjør det mulig å pakke dem svært tett sammen.

AMD kunngjorde denne uken en milepæl innen utviklingen av mikroservere, i form av en ny lagringsløsning som gjør konseptet egnet til å håndtere «big data». En enhet på 10 U høyde med for eksempel 64 servere med firekjernede Xeon-prosessorer kan knyttes til felles lagringsenheter med en kapasitet på opptil 5 petabyte. Oppfinnelsen heter Freedom Fabric Storage. Serverenheten er døpt SeaMicro SM15000 Fabric Compute System.

AMD beskriver dette som en plattform for datasentraler, med spesiell adresse til Hadoop, Cassandra og offentlige og private nettskyer.

Serversystemet SM15000 kan leveres i dag, forutsatt at man velger firekjernede Intel Xeon-prosessorer med Ivy Bridge mikroarkitektur, av typen E3-1265Lv2. I november vil enheten kunne utstyres med 64 servere basert på åttekjernede AMD Opteron-prosessorer, alternativt firekjernede Xeon-prosessorer med Sandy Bridge mikroarkitektur (E3-1260L). Det er også varslet en variant med samme ytre mål, men med 256 servere basert på tokjernede Intel Atom-prosessorer.

Minnekapasiteten til SM15000 avhenger av prosessoren. SeaMicro opplyser at en enhet med 64 Opteron-baserte servere støtter opptil 4 terabyte minne, mens en Xeon-basert enhet vil støtte opptil 2 terabyte minne. Årsaken er at en Opteron-prosessorer støtter 64 gigabyte minne mot 32 gigabyte for en Xeon-prosessor.

Konseptet mikroserver innebærer at en egen teknologi for I/O-virtualisering lar serveren reduseres til et hovedkort med utelukkende prosessor og minne. Det gjør det mulig å krympe de ytre målene til et minimum, for å spare strøm, kostnader og plass. I/O-virtualiseringen suppleres av en løsning for å slå av funksjoner i prosessor og brikkesett som ikke trengs i øyeblikket. Serverne koples sammen av en «Freedom Supercompute Fabric» med en båndbredde på 1,28 terabit per sekund.

Det nye med SM15000 er at serversammenkoplingen er utvidet med en tilpasset Freedom Fabric Storage slik at lagring kan knyttes til serverne på en måte som gjør lagringen til felles ressurs for alle serverne.

SeaMicro tilbyr tre ulike lagringsløsninger med Freedom Fabric Storage. Disse skiller seg fra hverandre i kapasitet og ytelse. Høyytelsesvarianten tilbyr opptil 384 terabyte lagring per SM15000. Varianten med størst tetthet kan tilby opptil 336 terabyte lagring i en enhet på 5 U. Disse kan koples sammen og til sammen tilby en SM15000 opptil 5 petabyte.

SeaMicro leverer driftsverktøy til systemene. Serverne kjører standard operativsystemer og virtualisering fra Citrix (Xen), Microsoft og VMware.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.