BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye mobiloperatører samarbeider

27. mai 1997 - 16:33

Det er den nye danske teleloven som er problemet. I utkastet til loven, som har vært gjennom sin første behandling i Folketinget, får i realiteten de to eksisterende mobilaktørene,Tele Danmark og Sonofon, anledning til selv å bestemme hva det skal koste andre aktører og roame inn på deres nett.

Dette har fått de to nye mobilaktørene på det danske mobilnettet til å se nærmere på muligheten for samarbeid. Telia og det France Telecom-eide Mobilix vurderer ikke bare muligheten for å inngå særavtaler når det gjelder å roame inn på hverandres mobilnett, men også å bygge et felles mobilnett for begge selskapene i landet.

Det er en reell mulighet for at Telia og France Telecom vil forsøke å etablere seg som alternativer i Danmark, helt uten Sonofon og Tele Danmark.

Tidligere i vår gav danske telemyndigheter fire DCS-1800 lisenser. Tele Danmark og Sonofon fikk hver sin lisens, i tillegg til en GSM 900 lisens som begge selskapene hadde fra før. Telia og France Telecom er nye aktører på dette markedet, og begge tar sikte på rask utbygging i landet som allerede har en høy mobiltelefonpenetrasjon.

Telias danske direktør, Claus Jacobsen, sier danske ComputerWorld at den nye teleloven i Danmark er den direkte årsaken til at de to aktørene har begynt å prate sammen. Gjennom flere møter har de to selskapene diskutert flere muligheter. Den nye loven legger opp til at et selskap som Tele Danmark selv vil kunne bestemme prisen som en abonnent i Tele Danmarks faste nett må betale for å ringe til en mobilabonnent i Telias nett. Tidligere var det mobilselskapene som avgjorde prisen.

De to nye aktørene, samt Sonofon, har klaget på nettopp dette i og med at ingen av selskapene er inne i det faste nettet.

Mobilselskapene håper nå på endringer i loven gjennom behandlingen i Folketinget.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.