BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye MSN ikke bedre på norske søk

Stikkprøver viser at norske brukere foreløpig ikke trenger å bytte til Microsofts nye søkemotor.

1. feb. 2005 - 13:42

Microsoft lanserte i går kveld sin nye søkemotor for å utfordre Google. digi.no har gjort noen stikkprøver på norske søk, for det er på mindre land som Norge Google og de andre søkemotorene er svake.

Det finnes ikke noen søkemotor som er spesialisert på Norge. Kvasir, søkemuligheten på Sol, servere de samme nettside-treffene som Google.

Og Google finner langt fra alt. Søkemotor-ekspert Roar Eriksen som tidligere har jobbet for Google, estimerer at Google kanskje bare finner 60 prosent av alle norske nettsider.

Noen stikkprøver på norske nettsteder og forskjellige kombinasjoner av norske ord indikerer at Google fremdeles er best på norske søk. I de mange tilfeller finner Google både flere og bedre treff. Men det er ofte et stort sprik mellom treffene Google og MSN gir, noe som gjør at det kan lønne seg å bruke begge.

Men på søk etter helt spesifikke ting viser vår uformelle stikkprøver at Google fremdeles er noe bedre. Microsoft har heller ikke turt å gå så langt i å skille seg ut. Muligheten til å be om treff fra de mest oppdaterte eller populære serverne ligger såpass gjemt at de færreste brukere vil benyttet dem. (Trykk på Search Builder og så Result Ranking"

Her er våre testsøk og resultatene for Google og MSN:

En av de store bøygene i Norge er odin.dep.no - departementenes sentrale nettserver. Serveren har hundretusenvis av dokumenter og en svært komplisert struktur med mange nivåer. Her leder Google klart - fremdeles.

En stikkprøve Odin med søket på "Golf Forsvaret" (Forsvarets store IT-prosjekt) gir 163 treff med Google og 21 treff med MSN. På "gass forhandlinger EU" rapportere Google 574 treff på Odin, mens MSN finner 19.

På søket "Akerhus festning åpningstider" finner Google 45 treff, mens MSN finner 81, begge med relevante treff.

På søket "Alna bydel barnehagesøknad" finner Google frem riktig med fire treff, mens MSN bommer med et treff hos Statskonsult.

Google finner 168 for treff på "stetind overnatting" (populært klatremål i Nord-Norge), men MSN finner 754 treff.

Google finner 1,170 treff på "skatteregler for utleie", mens MNS finner 880 treff.

På "tollklarering av utenlandske pakker" gir Google 16 treff, mens MSN gir fire og treffene er ikke de beste.

Inntrykket av at MSN er noe dårligere enn Google på norske nettsider styrkes av noen bildesøk. Et bildesøk på Aker Brygge gir 1770 bilder med Google, mens MSN finner 160. Et søk på fjellet Stetind gir 721 treff med Google, mens MSN bare finner 50.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.