Nye MSN rydder opp i søkene dine

Microsofts nye søkemotor rydder opp i søkene. Det trengs, for annonsene krever mye plass.

Microsofts nye søkemotor rydder opp i søkene. Det trengs, for annonsene krever mye plass.

Microsoft lanserte i dag morges en beta-versjon av sin nye søkemotor. Alt er ikke ferdig, men beta-versjonen avslører flere ting.

Hittil har Microsoft kjøpt søketjenestene fra Inktomi, men dette selskapet ble kjøpt av Yahoo. Microsoft har også valgt å lage sin egen, for her kan det selges annonser.

Det er salget av søkeord som gjør Google rike. Når du søker på Intel Itanium har forskjellige aktører betalt penger for å bli servert sammen med søkeresultatene.

Markedsleder Google omsatte for 1,35 milliarder dollar i først halvår, for det aller mest i salg av betalte lenker.

Har ikke noen kjøpt søkeordet du bruker, for eksempel navnet ditt, dukker det ikke opp reklame. Men et søk på Intel Itanium viser at Microsoft pøser på med reklame.

Da dukker det opp tre betalte lenker på toppen, tre nye på siden og enda tre lenker på bunnen. De betalte lenkene er presentert med en svak grønntone som bakgrunn. Gjør man det samme søket i Google får man bare tre betalte lenker på høyre side.

digi.no fikk ikke opp annonser da vi prøve igjen, noe som trolig skyldes ustabilitet i tjenesten.

Microsofts søkemotor skiller seg ut fra Google på en annen og mer positiv måte. Når man søker får man sortert treffene på en hendig måte.

Google er i utgangspunktet ikke så brukervennlig - alle treff blir servert ti av gang, side etter side. Dette gjør det vanskelig å lete uten å bruke avanserte knep. Søker på etter informasjon om Intels Itanium-prosessor, har du sannsynligsvis sjekket på Intel.com. Det mest interessant er hvilke andre servere som har gode treff .

Dette problemet avhjelper Microsoft. Utenfor enkelte treff står det en grønn firkant. Under dette har Microsoft sortert vekk andre treff som ligger på samme nivå/mappe på den aktuelle serveren.

Alle treff på developer.intel.com er for eksempel samlet under et "supertreff", noe som rydder opp og forkorter treff-listen.

Et søk på denne artikkel-forfatterens navn, Einar Ryvarden, gav 5300 treff. Trefflisten ble dog kort, fordi 3800 ble samlet under en grønn pil - treffene ligger på samme nivå på publiseringsserveren til digi.no.

MSN-tjenesten har de første timene etter åpning trolig hatt ekstrem trafikk og til tider får man beskjed om å prøve igjen senere.

Til toppen