BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye muligheter for Notes og Domino

Sentralt for Lotus' satsing i Europa, sier samhandlingssjef Uffe Sørensen.

2. feb. 2011 - 08:48

ORLANDO, FLORIDA (digi.no): IBM valgte Uffe Sørensen, leder for «Lotus Messaging and Collaboration» i EMEA, til å orientere journalister om det spesielle ved Lotus' strategi for Europa, Midtøsten og Afrika. Han innrømmet straks at han ikke føler seg helt vel med det nærmest uoversettelige slagordet «social business». Han tonet også ned de svulstige forventningene skapt av hans amerikanske kollegaer her på den store kundemønstringen Lotusphere.

    Les også:

IBM har avstått fra å oversette både «social business» og slagordet «get social, do business» som henger over alle plenumsarrangementer på Lotusphere. På spørsmål fra digi.no svarer Sørensen at man også har gitt opp å finne korte ekvivalenter på europeiske språk.

Samhandlingssjef Uffe Sørensen føler seg ikke helt vel med betegnelsen «social business».
Samhandlingssjef Uffe Sørensen føler seg ikke helt vel med betegnelsen «social business».

– Kanskje det ikke betyr noe. Vi husker betegnelsen «e-Business» fra 1995. Hva det egentlig sto for, ble først klart etter hvert. Det er vanskelig i dag å slå fast nøyaktig hva «social business» er. Vi kan legge det ut som «få folk med seg i å drive forretningen framover», men i så fall må vi erkjenne at det egentlig ikke er noe nytt. Det har vært vesentlig for oss i mange år. Det er ikke et nytt paradigme. Det er ting vi har tilbudt tidligere, men som nå er mer etterspurt og enklere å sette opp og bruke, og som følgelig får større gjennomslagskraft i dag, sier Sørensen.

I Europa dreier Lotus, ifølge Sørensen, seg framfor alt om Notes og Domino, ikke først og fremst e-post og relaterte tjenester, men det store antall Domino-applikasjoner som bedrifter i Europa har utviklet selv eller skaffet seg gjennom tredje part. IBM beskriver Domino som et verktøy for RAD («rapid application development», altså kjapp applikasjonsutvikling), og som bærer et umåtelig høyt antall applikasjoner gjennom hele Europa.

– Mye av det som gjorde Domino tiltrekkende på 1990-tallet har endret seg. Replikeringsegenskapene løste utfordringer i en tid da manglende båndbredde gjorde det formålstjenlig å satse på desentraliserte servere. I dag er tilbyr infrastrukturen langt bedre ytelse. Samtidig er det et ønske om å kutte ut tunge klienter til fordel for tjenester som kan leveres gjennom en nettleser og som kan fungere på mobile klienter.

For de som vil behandle Domino-servere på samme måte som alle andre servere, det vil si sentralisere dem og konsolidere dem, har IBM siden januar 2009 tilbudt en teknologi kjent som XPages. Det tilbyr verktøy for å bygge om Domino-applikasjoner fra den opprinnelige klient/tjener-modellen til en web-modell, slik at all interaktivitet kan bevares uten å kreve annet enn en nettleser hos sluttbrukeren.

– Det vi kommer til å se i stadig større utstrekning i Europa, er at partnere og kunder bytter til XPages samtidig som de ajourfører brukergrensesnittet. Det gir anledning til å gjenbruke ressurser samtidig som man moderniserer og konsoliderer servere.

Sørensen er ikke overbevisst om at man i samme slengen vil være tjent med å henvise e-post til nettskyen, en mulighet Lotus selvfølgelig tilbyr gjennom Lotuslive.

– Det er en slags refleks hos folk at nettskyen er billigst for e-post. Min erfaring er at folk som driver sin egen e-postserver, ikke vet hva det faktisk koster dem å drive denne tjenesten selv. Jeg anbefaler at de undersøker dette før de bestemmer seg. Jeg har opplevd bedrifter der e-posten drives vel så effektivt som det vi kan levere gjennom nettskyen.

XPages er ikke begrenset til å modernisere Domino-applikasjoner. Det er også et utgangspunkt for å aggregere og samle informasjonskilder, for eksempel sosiale tjenester, til felles og enkel visning i en nettleser. Teknologien ligger følgelig under mye av det IBM foretar seg med sin «social business».

– Jeg er helt overbevist om at verktøy for XPages vil få stor gjennomslagskraft.

En interessant mulighet forener Domino med nettskyen.

– Vi tilbyr tjenester, for eksempel gjennom Amazon.com, der man kan leie en Domino-server på timebasis. Det kan være hendig for utviklingsformål. Det innebærer at man også har en mulighet til å legge bedriftens Domino-applikasjoner til nettskyen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.