BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye navneregler på Google+

Men du blir ikke mer anonym av den grunn.

Man behøver ikke være superkjendis for å få bruke et pseudonym på Google+, men det hjelper nok.
Man behøver ikke være superkjendis for å få bruke et pseudonym på Google+, men det hjelper nok.

Google har fått en del kritikk for navnereglene i selskapets Google+-tjeneste. En del brukere og personvernforkjempere har ønsket seg en mulighet til å kunne opptre under et ikke-identifiserende , slik man for eksempel kan i Twitter og i kommentarfeltene til mange blogger og nettaviser.

Google ønsker derimot at Google+ skal være en møteplass hvor brukerne har navn av typen «Kari Jensen» i steden for «karjen2342». Derfor bruker selskapet programvare til å luke ut Google+-brukere som har oppgitt navn som ikke høres ut som et navn som ville kunne stå i et pass. Denne mekanismen er ikke perfekt og gir falske positiver. Brukere som utsettes for dette kan anke, men må også kunne dokumentere at de bruker faktisk er et vanlig navn.

Google har derimot ingen mulighet til eller interesse av å kontrollere om brukeren benytter sitt eget navn. Så lenge navnet som er oppgitt er gjenkjennelig som et ordinært navn, er det i orden for Google. Yonathan Zunger, sjefarkitekt for Google+, legger fram en hel del detaljer om dette i kommentarene til dette innlegget.

I går kunngjorde Bradley Horowitz, Googles produktdirektør, at Google+ i dagene framover vil åpnes for kallenavn og pseudonymer. Det betyr ikke at det blir fritt fram for alle å erstatte det vanlige navnet sitt med noe annet.

Dersom man i Google-profilen legger til et kallenavn («nickname»), vil dette vises sammen med det vanlige navnet, som vist på bildet nedenfor. Det vil ikke erstatte det vanlige navnet, men vises i tillegg.

Bilde: Google

Bruken av pseudonymer i stedet for et ordinært navn, ser ut til å være relativt begrenset. Brukeren må kunne vise til at pseudonymet er en etablert identitet, enten i trykte medier eller på nettet, i en meningsfylt sammenheng. Typisk vil dette være artister og andre som er mer kjente under sitt pseudonym enn under sitt egentlige navn. Eksempler på dette er Madonna, Lady Gaga og Snoop Dog. Men det skal ikke være nødvendig å være superkjendis for å få tillatelse til dette. Vurderingen vil gjøres manuelt og Google vil kunne komme med oppfølgingsspørsmål før bruken av pseudonymet godkjennes.

En tredje nyhet er at navnet til brukerne ikke lenger må skrives med latinske bokstaver. Men dersom man bruker et annet skriftsystem, anbefales man likevel å skrive navnet med latinske bokstaver i feltet for kallenavn, slik at det blir seende slik ut:

सौरभ शर्मा (Saurabh Sharma)

I de tilfellene hvor Google ikke har godkjent Google+-navnet til brukere, og hvor brukerne har anket avgjørelsen, har det vist seg at 60 prosent av godkjennelsene har feilet fordi brukeren har ønsket å ha med seg et kallenavn i Google+-navnet. 20 prosent av tilfellene har dreid seg om virksomheter som har registrert virksomheten som en vanlig profil, i stedet for som en Google+ Page, tilsvarende digi.nos.

De resterende tilfellene har dreid seg om brukere som har ønsket å bruke et pseudonym eller et annet uvanlig navn.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.