Nye Palm IIIe passer til olajakka

Prisen på den nye elektroniske planleggeren er senket til 229 dollar (1850 kroner). Palm håper den blir allemannseie.

Prisen på den nye elektroniske planleggeren er senket til 229 dollar (1850 kroner). Palm håper den blir allemannseie.

Det er Palms rimeligste elektroniske planlegger hittil, 20 dollar rimeligere enn fjorårets Palm III. Men IIIe sammenliknes helst med årets IIIx. Den har alt IIIx har, også den nye skarpe skjermen, bortsett fra to ting: Minnet er halvert fra fire til to megabyte, og maskinen er gjort ikke-oppgraderbar. Det vil si at du kan ikke installere ny minne eller gjøre andre endringer til maskinvaren. Tredjepartsapplikasjoner går fortsatt an å kjøre, bare du har plass nok i minnet. IIIx har en listepris på 369 dollar.

Hva holder to megabyte til? Ifølge leverandøren, til 6000 adresser, fem års avtaler, 1500 "må gjøres" oppføringer, 1500 notater, 200 e-post-meldinger, og "mange" tredjepartsapplikasjoner.

Apparatet veier i underkant av 380 gram og holder det gående i to måneder på to AAA-batterier. Den koples til PC eller Mac via serieport, USB (fra august fra Palm, fra i dag gjennom tredjeparts tilleggsutstyr) eller infrarød. Modem er ekstrautstyr, og kan også brukes til Internett.

Palm III-modellene retter seg mot brukeren som betrakter apparatet som et privat hjelpemiddel, og ikke har andre koordineringsbehov enn mot egen PC. I de dyrere modellene samarbeider Palm med blant andre Lotus, Computer Associates, Tivoli og Hewlett-Packard for å få til løsninger som gjør at Palm-apparatene, særlig Palm VII med trådløs forbindelse, kan integreres i bedriftens helhetlige informasjonssystem, og innrømmes direkte tilgang til interne ressursapplikasjoner.

Den lave prisen på Palm IIIe får en blandet mottakelse. Enkelte mener den ikke er lav nok, og peker på at gründerne Donna Dubinsky og Jeff Hawkins, som forlot Palm da selskapet ble overtatt av 3Com for å danne konkurrenten Handspring, planlegger å lansere en lommemaskin seinere i år med en varslet prislapp på under 200 dollar. Andre peker på at prislappen på IIIe representerer en alvorlig utfordring til apparater basert på Windows CE.

Til toppen