BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye prosessorer gir billigere prosessorer

Hyppigere priskutt og lanseringer av nye produkter skal sikre Intels posisjon i prosessormarkedet. Brukere kan glede seg over mer ytelse til lavere pris.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. mai 1999 - 13:06

Intel vil i løpet av de neste fire månedene sette ned prisene på selskapets prosessorer minst tre ganger. To av priskuttrundene vil skje i forbindelse med lanseringer av nye produkter.

Den første omgangen med priskutt skal ifølge News.com skje den 16. mai. Selskapet skal da kutte prisene på Pentium II- og Pentium III-prosessorene. Samtidig vil en 550 MHz-utgave av Pentium III offisielt lanseres. Riktignok er denne utgaven av Pentium III allerede tilgjengelig hos enkelte forhandlere, men disse selger prosessoren til omtrent 820 dollar, mens Intels introduksjonspris vil være omtrent 740 dollar.

Prisen på 500 MHz-utgaven av Pentium III vil ifølge The Register falle fra 637 til 482 dollar, mens 450 MHz vil selges for 268 dollar etter et priskutt på 143 dollar.

Levetiden til Pentium II nærmer seg slutten. Prisen for 450, 400 og 350 MHz-utgavene vil bli henholdsvis 268, 193 og 163 dollar. Det er altså kun snakk om mindre justeringer. Og siden 450 MHz-utgavene av Pentium II og Pentium III heretter vil koste det samme, er det ikke noen tvil om at Pentium II-utgaven vil forsvinne om kort tid.

Også i juli og i september vil Intel sette ned prosessorprisene. Men å si noe om størrelsen eller omfanget på disse priskuttene er ennå for tidlig. Men det er sannsynlig at prosessorene som ikke blir billigere i forbindelse med denne månedens priskutt vil bli berørt.

Priskuttet i september vil skje i forbindelse med Intels lansering av Coppermine-prosessorer. Disse vil ved introduksjonen ha klokkehastigheter på enten 600 eller 533 MHz, samt integrert sekundært hurtigminne på 256 kB noe som skal gi en ytterligere ytelsesøkning.

Men Intel er fortsatt ikke alene på det x86-kompatible prosessormarkedet, selv om det ser skummelt ut for Cyrix. AMD følger Intels prispolitikk hakk i hæl og vil nok også denne gang sette ned sine priser så fort Intels priskutt er blitt offisielt tilgjengelige. AMD vil i juni endelig lansere K7, selskapets første prosessor for servere og arbeidsstasjoner. Prosessoren vil i begynnelsen bli tilgjengelig med klokkehastigheter på mellom 500 og 600 MHz.

Denne prosessoren som flere analytikere mener er minst like rask som Pentium III vil kunne salg av prosessorer mer lønnsomt for AMD. Mens Intel i snitt får mer enn 200 dollar for hver prosessor selskapet selger, er det tilsvarende tallet for AMD 78 dollar, ifølge News.com. Dette til tross for at AMD nå øker sin

markedsandel.

En viktig årsak til at tallet for Intel er såpass mye høyere, er Xeon-prosessorene hvor prisen starter på i underkant av 1000 dollar. K7-prosessoren vil kunne hjelpe AMD med inntjeningen siden denne prosessoren vil rettes mot omtrent det samme markedet som Intels Xeon-prosessorer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.