Nye prosessorer kan doble lisensprisene

AMD og Intels kommende prosessorer inneholder to kjerner. Må man da kjøpe to programvare-lisenser?

AMD og Intels kommende prosessorer inneholder to kjerner. Må man da kjøpe to programvare-lisenser?

Intel og AMD klarer ikke krympe kretsene i samme tempo som tidligere år. De to prosessor-produsentene må derfor ty til ny knep for å få opp farten.

I løpet av neste år kommer Intel og AMD derfor med prosessorer med to "kjerner", noe som langt på vei er to prosessorer slått sammen i en fysisk brikke.

Dette skaper en utfordring, mener nå Intel og påpeker at mange programvareselskaper priser sine serverprodukter ut i fra antall prosessorer som står i serveren. For eksempel priser Microsoft Windows Server på denne måten og Oracle tar seg også betalt per prosessor på sine databaser og applikasjoner.

Intel har da også rett til å være nervøse - Microsoft vurderer fremdeles hva man skal gjøre, forteller Sunny Jensen Charlebois, produktsjef for global lisens og prisstrategi til skriver Computer Business Review Online.

Microsoft la nylig om prisingen av Microsoft Operations Manager 2005. Microsofts Operations Manager License-modell priser programvaren per server og ikke per prosessor, men dette garanterer ikke hva selskapet skal gjøre på andre produkter.

Intel er livredd for endringer - skulle programvareselskapene ta seg betalt på denne måten, ville det legge en kraftig demper på salget.

Intel har nå innledet en omfattende lobbying-kampanje ovenfor programvareselskapene for å stoppe endringer, skriver Computer Business Review Online.

Intel argumenterer med at selv om tidligerer ytelsesløft med konvensjonell teknikk ikke har ført til reduksjoner i kundenes serverkjøp.

Til toppen