DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Nye regler skal gjøre deling av data enklere i EU

EU vil øke tilgangen til data.
EU vil øke tilgangen til data. Illustrasjon: Colorbox
25. nov. 2020 - 14:04

EU-kommisjonen forslår nye regler for deling og håndtering av data. Forslaget er en del av en strategi for bedre utnytting av potensialet som ligger i data.

Reglene skal øke tilliten rundt datadeling. Manglende tillit anses i dag for å være en begrensende faktor som også gir økte kostnader. Kommisjonen ønsker også å tilrettelegge for deling av enkelte data i offentlig sektor, for eksempel i helseforskning.

Samtidig skal reglene bidra til å gi folk kontroll over informasjonen de genererer. Blant annet skal det bli enklere og tryggere å frivillig dele data med klare betingelser.

– Du trenger ikke dele alle data. Men om du gjør det, og det er snakk om sensitive data, bør det være mulig å gjøre det på en måte som gir beskyttelse og troverdighet, sier visepresident Margrethe Vestager. Hun har det overordnede ansvaret for å gjøre Europa rustet for en digital tidsalder.

– Vi vil gi borgere og bedrifter verktøy for å ha kontroll på sine data. Og skape tillit til at data håndteres i tråd med europeiske verdier og grunnleggende rettigheter, sier Vestager.

EU-kommisjonen mener bedre utnytting av data kan gi en sosial og økonomisk gevinst tilsvarende 1-2,5 prosent av brutto nasjonalprodukt. De ser potensial i en rekke sektorer, inkludert helse, landbruk, miljø, mobilitet, industri og offentlig administrasjon.

Space Norway skyter opp to store satellitter og gir bredbånd til Arktis.
Les også

Arktis skal få full bredbåndsdekning fra norske satellitter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.