BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye RFID brikker for små varer

Ny små RFID-tagger gjør at leverandører kan merke små enkeltvarer istedenfor å bare merke hele esker.

22. feb. 2006 - 10:26

RFID-produsenten Impinj har annonsert nye RFID-brikker som er så små at de kan puttes på mindre forbruksvarer som CD-plater, T-skjorter og lignende. Dette gjør leverandører i stand til å merke enkeltvarer istedenfor å bare merke hele kasser og paller.

RFID er en forkortelse for Radio Frequency Identification. Teknologien består av passive radiobrikker som ikke trenger strøm og som kan avleses på avstand. I motsetning til bar-kode løsninger trenger ikke en RFID-tilgang å rette leseren mot et spesifikt merke på varen, men kan isteden lese av alle merkene som er innen en viss radius.

I dag leverer selskapet RFID-brikker som settes på kasser og paller. Disse brikker baserer seg på elektromagnetisk propagering og kan leses på opptil noen meters avstand.

En av utfordringene har vært at selv om selve ID-brikken har vært på størrelse med et flatt riskorn, har antennen som trengs gjort dagens brikker (bildet) ganske store. En RFID-klistremerke på 5 x 2 centimeter kan vanskelig festes på en tannbørste - uansett hvor billig løsningen koster.

De nye brikkene (bildet under) bruker magnetisk kobling og kan bare leses på circa en meters avsstand. Fordelen er at antennen er markant kortere, bare 9 millimeter. Det gjør det mulig å lage veldig små brikker, selv om resten av brikkens innhold er de samme, skriver Cnet.

Med så små brikker vil det bli mulig å erstatte bar-kode lesere også i dagligvarehandelen etterhvert. At RFID-taggen bare kan leses på en meters avstand er i såfall ikke nødvendigvis bare en ulempe.

- Man vil ikke oppleve at kassaapparatet slår inn varer fra den andre kassen, sier Colleran.

RFID er en teknologi som varehandelen og logistikkbransjene har store forventninger til, men som også skremmer mange på grunn av overvåkingspotensialet. RFID-brikker har en unik kode og fordi de kan avleses på avstand kan man fange opp informasjon om hvor personer beveger seg og hva de kjøper. Med så små brikker blir denne problemstillingen ekstra aktuell, men de nye brikkene fra Impinj følger andre generasjons RFID standard og kan derfor kobles ut når de passerer gjennom kassen og selges.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.