Nye Sony-filmer ulovlig spredt

Hackerangrepet går fra vondt til verre for filmselskapet.

Nye Sony-filmer ulovlig spredt
PIRATKOPIERT: Sonys storfilm Fury med Brad Pitt i hovedrollen er blant en rekke titler som nå blir spredt ulovlig på nettet. Filmselskapet skal være svært hardt rammet av et omfattende datainnbrudd som skjedde mandag for en uke siden. Bilde: Ap

Sony Pictures virker fullstendig paralysert etter å ha blitt rammet av et omfattende datainnbrudd, som ble kjent for verden forrige mandag.

Les også: Sony Pictures hacket

Det kommer rapporter om at Hollywood-selskapet fortsatt er isolert fra internett. E-post, det interne datanettverket og telefonsentralen skal være offline, mens selskapet desperat forsøker å rydde opp.

Selv ansattes digitale parkeringskort skal være rammet. Kilder internt i Sony Pictures opplyser at virksomheten er fullstendig isolert fra internett, og at ansatte må ty til penn og papir, whiteboard og faks for å kunne jobbe, ifølge The Wrap og LA Times.

I helgen dukket fem av av Sonys helt nye filmer opp på fildelingstjenester, melder Variety. Filmene som trolig ble stjålet under angrepet blir nå ulovlig spredt i et rasende tempo.

Det inkluderer det kinoaktuelle krigsdramaet «Fury» med Brad Pitt i hovedrollen. Det dreier seg om såkalte tittekopier i DVD-kvalitet med Sonys eget digitale vannmerke.

En rekke andre filmer, som ennå ikke har hatt kinopremiere i USA, dukket opp samtidig.

Det inkluderer Still Alice (Julianne Moore og Alec Baldwin), Mr. Turner (Timothy Spall), Annie (Jamie Foxx og Cameron Diaz) og To Write Love on Her Arms. Sistnevnte har ikke amerikansk kinopremiere før i mars neste år.

FBI

Sony Pictures Entertainment har foreløpig sagt svært lite om hendelsen, men bekrefter at de har engasjert IT-sikkerhetsfirmaet Mandiant/FireEye Inc for å rydde opp etter det massive hackerangrepet. FBI har også startet etterforskning, ifølge Reuters.

Forrige mandag så filmselskapet seg nødt til å deaktivere det interne datanettverket, etter at en gruppe som kaller seg Guardian of Peace brøt seg inn. På skjermene til ansatte dukket det opp trusler der angripene hevdet å ha sikret seg alle deres interne data, og hemmeligheter som ville bli lekket om selskapet ikke adlydet.

Skuespilleres pass

Det er ikke kjent hvilke krav angriperne kan ha stilt, men samme dag ble en svært omfattende mengde interne dokumenter spredt.

Ifølge en lengre diskusjonstråd på Reddit, inkluderer det sensitivt materiale som kopier av passene til kjente skuespillere som Cameron Diaz og Angelina Jolie, Sonys interne finansdokumenter, kontrakter og mengder dokumenter med passord og epostarkivene tilhørende ledelsen i filmstudioet.

Nord-Korea?

Fredag kunne nettstedet Recode melde at en ubekreftet teori er at angrepet kan ha vært utført av hackere på vegne av nord-koreanske interesser.

Nord-Korea skal ha vært kritiske til Sonys kommende film The Interview, en actionkomedie med skuespiller Seth Rogen i rollen som en tv-journalist som intervjuer Nord-Noreas leder Kim Jong-Un og deretter får i oppdrag av CIA å drepe ham.

    Les også:

Les mer om: