Nye standarder vil avlive mellommann.com

Nye standarder vil etter hvert la bedrifter handle direkte med hverandre. Dagens markedsplasser vil forsvinne, hevder Silverstream.

Per-Gunnar Swahn, kundeansvarlig i SilverStream Norge AS mener at Statskjøps kommende markedsplass for offentlig sektor og de andre norske markedsplassene går et kort liv i møte. Funksjonen til alle markedsplassene er å koble selgere og kjøpere sammen.Men nå er en bokstavsuppe av standarder for netthandel i ferd med å bli virkelighet. Standarder som UDDI, EBXML og WSDL vil la bedriftene snakke direkte med hverandre. Bak disse standardene, som kalles Web Services, står blant annet IBM, Microsoft Corporation og Silverstream. Å spare og/eller tjene penger på netthandel mellom bedrifter er i utgangspunktet en vanskelig oppgave. Først må du knytte de interne datasystemene sammen og opp mot Internett. Deretter skal du knytte datasystemene opp mot alle potensielle leverandører og kunders datasystemer.

Fordi det er så dyrt å skrive en-til-en-forbindelser, både mellom de interne og eksterne systemene, har to valg vært vanlig. Det ene er å kjøpe alle dine interne systemer fra en totalleverandør som Oracle eller SAP. Den andre er å koble deg opp mot et sentralt punkt, en markedsplass, som dermed skaper en slags standard for kontakt.

Mange dotcom-selskaper har satset på å kapre denne megler/koble-rollen, men ikke alle kunder og selgere er så begeistret. Markedsplassen får mye makt og kan kreve seg godt betalt fordi det er så krevende å tilpasse seg til hver av dem, særlig for små bedrifter.

- Norske bedrifter bør tenke på at de snart kan handle direkte med hverandre. Dette vil gjøre markedsplassene og mellommennene unødvendige, hevder Swahn ovenfor digi.no. Behovet for de de markedsplasser som nå bygges opp vil forsvinne i løpet av 2-3 år, mener han.

Den mest sentrale teknologien som vil avlive markedsplassene er UDDI, et system for å søke etter handelsvarer på nettet. Målet er at en innkjøpssjef skal kunne be sitt e-handelssystem om å kjøpe inn 200 kontorstoler. Med WDSL (beskriver logikk) og EBXML (data) vil systemet kunne søke med UDDI, få inn anbud og fremlegge de kanskje fem beste.


Swahn forteller at SilverStream er i ferd med å ferdigstille et nytt e-handelssystem som er klart for den nye typen netthandel. Kunder som skal kjøpe rekvisita vil kunne søke med UDDI og koble seg opp direkte til Tybring-Gjedde. Swahn forteller også at selskapet arbeider for et stort norsk bank/forsikringsselskap for å få Web Services-standardene til å koble sammen alle de interne datasystemene.

Men det vil ta tid før Web Services-systemene får kritisk masse. Mange enkeltbiter er dessuten ikke helt ferdig.

- Vi mener at det er flott med standarder, og UDDI kommer til å bli viktig. Men vi trenger å komme i gang med bedrift-til-bedrift handel nå, sier Harald Løvvik, markedsdirektør i Oracle Norge AS Vi har de systemene vi trenger, nå er det opp til bedriftene å ta dem i bruk. Vi trenger å skape konkurransedyktige markedsplasser her i Norge eller Norden nå, hvis ikke vi de bli overkjørt av de etablerte internasjonale aktørene.

Til toppen