Nye Super-Mac ventes på Macworld

Forventningene er store før Steve Jobs inntar talerstolen når Macworld åpnes 5. januar. Vil Yosemite gjøre for de tunge brukerne det iMac har gjort for hjemmemarkedet?

Forventningene er store før Steve Jobs inntar talerstolen når Macworld åpnes 5. januar. Vil Yosemite gjøre for de tunge brukerne det iMac har gjort for hjemmemarkedet?

Ingenting er sikkert før Jobs har sagt sitt, tirsdag kveld norsk tid. Og Apple lekker langt mindre nå enn for ett år siden. Men ryktene som presenteres fra ulike hold er overraskende like. De går ut på at nye maskiner, med kodenavn Yosemite, vil kunngjøres på Macworld i San Francisco tirsdag 5. januar, og være leveringsklare omtrent samtidig.

Maskinene vil bygge på brikken kjent som PowerPC G3, med klokkefrekvenser fra 300 til 400 MHz. Diskettstasjoner og SCSI-utganger vrakes til fordel for en rekke høyhastighetsutganger, både USB (universell seriebuss) og den enda raskere FireWire (på hele 400 Mbps). Avhengig av modell, vil Yosemite utstyres med mellom to og fire USB-utganger og mellom to og fire FireWire-utganger.

Utseendet ventes å minne om iMac, med delvis gjennomsiktig blåaktig kasse. Det ventes en ny type raskere minnebrikker. Standard minne starter på 64 MB, topp utrustning blir 2 GB. Diskene går fra 6 til 12 GB, UltraDMA på de mindre og Ultra2 SCSI på de største. Maskinene vil leveres med 24x CD eller 4.3x DVD, og innebygget 3D-akselerator. Prisen vil variere mellom 2000 og 3500 dollar.

I tillegg til arbeidsstasjonsmodellene ventes også Yosemite-tjenere, med det nye systemet Mc OS X Server.

For hjemmemarkedet ventes en mer beskjeden kunngjøring i form av en kraftigere iMac med klokkefrekvens på 300 MHz eller mer. Det snakkes også om priskutt på eksisterende modeller.

En maskin som Apple formelt sier ikke vil vises på Macworld, er den framtidige bærbare Webmate med antatt 300 MHz prosessor, USB-utgang og pris mellom 1000 og 1500 dollar. Den er antakelig utsatt til mars eller april.

Macworld teller 421 utstillere. 65 prosent har varslet at de vil komme med produktnyheter i forbindelse med utstillingen.

Til toppen