Nye tiltak skal stoppe mobilspionasje i Norge

Arbeidsgruppe ber om klare retningslinjer og økt kapasitet.

Nye tiltak skal stoppe mobilspionasje i Norge
Et eksempel på en IMSI-fanger, en Septier Drive Test-enhet. Bilde: Septier

Oslo (NTB): Større kapasitet til å avdekke falske basestasjoner i Norge og klare retningslinjer foreslås i en ny rapport som tiltak for å oppdage mobilovervåkning.

Den nye rapporten er laget av en arbeidsgruppe som ble nedsatt av justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) etter Aftenpostens avsløringer om mobilovervåking i Norge.

Revidert statsbudsjett: Millionbeløp til å avdekke falske basestasjoner 

To tiltak

Det pekes i alt på to konkrete tiltak i «Rapport om sikkerhet i mobilnettene og ulovlige falske basestasjoner» for å øke innsatsen for å oppdage mobilovervåking, melder avisen.

Det ene er økt monitoreringskapasitet hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Det andre tiltaket er innføring av klare retningslinjer for hvordan mistanke om mobilovervåking skal håndteres.

Les også: – Politiets mobilovervåking i strid med loven 

Faktum

«Uavhengig av om ulovlig bruk av falske basestasjoner har forekommet i Norge eller ikke, er det et faktum at denne type aktivitet finnes,» heter det i rapporten.

I rapporten kommer det også fram at arbeidsgruppen, som består av PST, NSM, Nkom og Politidirektoratet, mener at ansvarsforedlingen mellom de ulike etatene og myndighetsorganene er uklar når det oppstår mistanke om mobilovervåking. Gruppen anbefaler at «aktørene sammen utarbeider retningslinjer som beskriver håndtering i ulike type tilfeller». (©NTB)

Bakgrunn: IMSI-catchere er kommet for å bli

Les mer om: