Nye toppdomener med utmattelsestid

I går kveld ble de sju nye internasjonale toppnivå-domener lagt ut av IAHC. Samtidig skal det innføres en utmattelsestid for domenepirater.

I går kveld ble de sju nye internasjonale toppnivå-domener lagt ut av IAHC. Samtidig skal det innføres en utmattelsestid for domenepirater.

– Den strukturen vi nå har etablert for domenenavn sikrer stabilitet selv med et økende antall registreringer fra organisasjoner og personer, sa Donald M. Heath da den endelige IAHC-rapporten ble offentliggjort. Heath er leder for den IAHC, den internasjonale ad hoc-komiteen som har gått gjennom domenestrukturen på internett.

De nye toppnivådomenene kommer i tillegg til dagens .com, .net og .org som internasjonale domener. Domenene er .firm for forretninger, .store for varehandel, .web for nettsteder med internettrelatert virksomhet, .arts for kultur og underholdning, .rec for rekreasjon og kulturaktiviteter, .info for informasjonstjeneser og .nom for privatpersoner.

Ved siden av de nye toppnivå-domene, ønsker komiteen også å innføre en utmattelsestid for domenepirater. Etter å ha registrert et domenenavn, vil det etter dette forslaget ta seksti dager før navnet blir aktivert. Dette skal hindre pirater i å kunne registrere kjente varemerker for så å tjene raske penger på å selge de til varemerkenes rettmessige eier.

I tillegg til utmattelsestiden skal det etter rapporten settes opp et system for å løse navnetvister. Dette systemet innebærer megling over nettet, med mulighet for å ta tvistene til frivillig voldgift. Etter rapporten skal tvister kunne løses raskt av dette systemet.

– For å kunne utnytte nettet til fulle, må det ha en fungerende selvjustis. Vår rolle er å gi denne justisen et rammeverk, sier Heath.

Til toppen