Nye Toshiba-maskiner skal tåle «alt»

PC-produsenten mener de har funnet den perfekte balansen mellom pris, ytelse og holdbarhet.

- Våre bærbare er minst dobbelt så holdbare som konkurrentenes, sa Toshiba-sjef Alan Thompson.
- Våre bærbare er minst dobbelt så holdbare som konkurrentenes, sa Toshiba-sjef Alan Thompson. (Bilde: Marius Jørgenrud)

PC-produsenten mener de har funnet den perfekte balansen mellom pris, ytelse og holdbarhet.

Bærbare pc-er er langt mer utsatt for slitasje og fysisk skade enn de stasjonære. Mens arbeidsstasjonen stort sett får stå trygt i fred, risikerer den bærbare skader under transport.

Dersom du er tilbøyelig til å søle kaffe på tastaturet, eller å miste dyrt utstyr i bakken, så kan Toshiba ha produktet for deg.

Det japanske teknologiselskapet satser stort på holdbarhet som kriterie for å friste forretningsbrukere til å velge deres bærbare produkter.

Design, sikkerhet og mobil tilknytning er andre viktige områder som de oppfatter som viktigst for å kunne stjele markedsandeler fra konkurrentene.

- Dette er det mest omfattende utvalget av bærbare pc-er laget for forretningsbrukere som vi noensinne har lansert, sier Alan Thompson, Toshiba-sjef i Europa, Midtøsten og Afrika (EMEA).

Seks kroner av hver hundrelapp selskapet omsetter for går direkte til forskning og utvikling. Toshiba brukte over fire milliarder dollar bare på forskning i fjor. Målet er å tilby maskiner til et bredt spekter av brukere, for det er lenge siden det holdt å tilby bare én modell.

- Det handler om må møte brukernes individuelle behov. Det finnes ingen modell som passer for alle, sier Thompson.

Toshiba-sjefen fremholder at nøkkelen er maskinenes holdbarhet. Dette er egenskaper de lenge har trukket frem. Allerede midt på nittitallet markedsførte selskapet bærbare pc-er som skulle tåle en trøkk.

- Våre produkter er i snitt minst dobbelt så holdbare som de våre konkurrenter tilbyr, påstår Thompson.

Det kan større pc-reperatører bekrefte, mener han, men har ellers ingen uavhengige kilder som kan understøtte påstandene.

Ingen bærbare maskiner er uknuselige. Men målet er at de skal tåle mye. Toshiba er blant selskapene som slipper pc-ene sine fra en høyde og ned på stålplater. De skal fungere etter påkjenningen, men gir ingen garanti for dette.

- Valg av materiale i chassiset er viktig. Du kan blant annet velge mellom magnesium, aluminium, titan, karbonfiber eller ulike former for plast, forklarer markedssjef for B2B laptops Emmanuel Gueritte i Toshiba Europa.

Han forteller at karbon er det letteste materialet, men påpeker at det handler om å finne den rette balansen mellom materialets styrke, vekt, holdbarhet og kostnad. Toshiba mener de har gjort det med magnesium.

- Det er et hyperlett materiale som likevel er sterkt. Det koster litt, men ikke altfor mye, sier Gueritte.

- Vi har det minste hovedkortet på planeten. Markedssjef Emmanuel Gueritte i Toshiba viste og forklarte hvordan de fikk plass til svamp og støtdempning inni maskinene.
- Vi har det minste hovedkortet på planeten. Markedssjef Emmanuel Gueritte i Toshiba viste og forklarte hvordan de fikk plass til svamp og støtdempning inni maskinene. Bilde: Marius Jørgenrud

Dersom en av maskinene skulle gå i bakken vil sjokket først bli absorbert av chassiset. Deretter har flere interne komponenter sin egen innpakning. Både harddisken og skjermen er pakket inn i gummi.

For at det skal bli plass til alt sammen, men at maskinene likevel skal være lette og små, har selskapets ingeniører måttet innovere.

- Vi har det minste hovedkortet på planeten. Det er bygget i to lag, noe jeg ikke har sett andre ha, forteller Gueritte.

Den samme mannen slipper en av selskapets bærbare maskiner i bakken med vilje. Før dagen er omme må han gjøre det tre ganger til. Se, den lever ennå!

Et lag av svamp under tastaturet skal gi Toshibas bærbare pc-er en sjanse til å overleve dersom kaffekoppen skulle velte over den. Rundt tre minutter gir dette underlaget deg ifølge Gueritte. Denne tiden kan du bruke til å lagre arbeidet og skru av maskinen, for så å tørke den.

Egne lag med gummi gir ekstra beskyttelse til interne komponenter i Toshibas bærbare pc-er.
Egne lag med gummi gir ekstra beskyttelse til interne komponenter i Toshibas bærbare pc-er.

Her er nyhetene:

Tecra T10 har et sølvfarget magnesiumchassis og er 28,7 millimeter tykk. Den leveres med Intel Core2 Duo-prosessor med støtte for opptil 8 gigabyta minne, og en skjerm på 14,1 tommer. Toshiba betegner denne som ekstremt robust, og maskinen veier 1,97 kilo. Utsalgsprisen i USA starter på 2000 dollar.

Portégé R600 er en ultraportabel maskin som kun veier kun 779 gram. Den leveres Intel Centrino 2-prosessor og en skjerm på 12,1 tommer. Toshiba oppgir batterikapasiteten til å være opptil åtte timer. Maskinen vil i USA koste fra 2400 dollar.

Portégé R600
Portégé R600

Portégé A600 er budsjettutgaven av R600. De to maskinene har tilnærmet like spesifikasjoner, men A600 koster noe mindre og har en noe høyere vekt med 1,46 kilo. USA-pris: fra 1500 dollar.

Portégé A600
Portégé A600

Portégé M750 er en kraftig tavle-pc («tablet») med 12,1 tommers bredskjerm, Intel Centrino 2-prosessor og med støtte for opptil 8 gigabyte minne. Maskinen vil i USA koste om lag 2200 dollar.

Portégé M750 er en tavle-pc, og skjermen kan snus rundt.
Portégé M750 er en tavle-pc, og skjermen kan snus rundt.

Alle maskinene kan leveres med flashbasert lagring (Solid State Drive) og støtte for 3G, WLAN og bluetooth.

Pris og lanseringsdato i Norge er foreløpig ikkje kjent, men Toshiba oppgir at maskinene skal være leveranseklare i løpet av fjerde kvartal.

Til toppen