BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye Vectra satser på USB

Hewlett-Packards nye Vectra VL serie 5-PC-er satser på universell seriebuss (USB) og intelligente sikkerhetsløsninger.

Eirik Rossen
16. juni 1997 - 14:39

PC-ene kommer med hele rekken av Intel-brikker, fra 133 MHz Pentium til 266 MHz Pentium II, med et bredt utvalg av disker, samt tårn eller vannrett kabinett. De er "forberedt på", men leveres ennå ikke med MMX. Operativsystemer er Windows 95 eller NT.

Noe av det HP legger mest vekt på i markedsføringen, er Vectraens to USB-utganger (universell seriebuss - universal serial bus). USB er en teknologi som Microsoft og PC-leverandører har snakket om et par år. Det gir langt raskere og langt flere tilkoblingsmuligheter enn dagens løsning med atskilte parallell- og serieporter, samt egne utganger for tastatur og mus.

En USB-port tillater en hastighet på 12 Mbps. Det er 100 ganger mer enn dagens standard serieport, og 12 ganger mer enn dagens standard parallellport. USB-teknologien er laget slik at én port - og én adresse i PC-en - kan betjene opptil 127 enheter. Enheter som skal tilkoples en USB-port vil ha minst én utgang for det neste apparatet i kjeden.

- Med tiden vil all lags periferiutstyr kunne koples til USB-utgangen, sier teknisk konsulent i HP Norge, Roger Voie.

- HP arbeider selv med skrivere, scannere, kameraer, digitaliseringsbord osv. Dessuten vil også skjerm, tastatur og mus være USB-enheter. Ekstra disker, CD-drev, DVD-drev, båndstasjoner med mer vil også komme som USB-enheter.

HP tenker seg skjermer og tastaturer med integrerte "USB-hub-er", med for eksempel fem utganger.

USB kommer for både bærbare og bordfaste pc-er, for å sikre nærmest ubegrenset utvidbarhet med utgangspunkt i en eneste port.

Voie tror det første USB-utstyret vil være tilgjengelig i Norge allerede fra høsten.

På sikkerhetssiden er de nye Vectraene utstyrt med en løsning som binder maskinvare, BIOS og Windows til samme passord. Løsningen heter HP Lock og blokkerer hele maskinen når den står uvirksom utover et definert tidsintervall.

En fin detalj er at du kan slå Vectraen helt av fra tastaturet eller musen. Skulle du trykke inn "av"-knappen på maskinen, vil den sedvanlige programprosedyren tre i kraft: alle åpne applikasjoner lukkes, og du varsles om ulagret data.

Fra nettadministratorens synspunkt, gir også Vectraen visse fordeler. Maskinen kan fjernstartes fra administratorens egen konsoll, og BIOS-passord kan overstyres.

- Det er unikt for HP, sier Voie, - at vi bruker DMI-attributter til å sett informasjon i tillegg til bare å hente, selv om vi holder oss til standard DMI-komponenter.

DMI står for desktop management interface. Det er en Intel-initiert standard som gir toveis tilgang til å forespørre alle maskin- og programvarekomponenter innen en PC. DMI-kompatible PC-er som Vectraen, kan konfigureres fra et sentralt sted i nettverk, og eventuelle endringer kan overvåkes.

Prisene på de nye Vectraene varierer fra såvidt under 10.000 til såvidt over 23.000 kroner, avhengig av utrustning. De er leveringsklare i Norge i dag, ifølge Voie.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.