Nye verktøy lar «alle» lage programvare

Microsoft introduserte tirsdag en serie rimelige utviklingsverktøy og en gratis database for ikke-profesjonelle.

Microsoft introduserte tirsdag en serie rimelige utviklingsverktøy og en gratis database for ikke-profesjonelle.

Microsoft annonserte tirsdag under utviklerkonferansen Tech·Ed 2004 Europe i Amsterdam, en ny serie produkter knyttet til utviklerpakken Visual Studio og databasen SQL Server.

– Vi ønsker å gjøre utviklingsproduktene mer tilgjengelige for alle som er interesserte i å lage programvare, sa Prashant Sridharan, senior produktsjef for utviklerverktøy hos Microsoft, i forbindelse med åpningen av konferansen.

Ett produkt blir helt gratis: SQL Server 2005 Express Edition som bygger på Microsoft SQL Server Desktop Engine (MSDE). Express Edition inkluderer funksjonalitet fra SQL Server 2005, som ventes å bli klar i begynnelsen av 2005. Det omfatter blant annet lagrede prosedyrer, views og støtte for CLR (Common Runtime Language) og XML.

SQL Server Express Edition tilbyr også en integrerbar database som lar uavhengige programvareutviklere bygge lettvektsdatabaser inn i applikasjoner.

Visual Basic 2005 Express Edition vil være utviklerverktøyet for de ferskeste utviklerne. Dette skal være spesielt designet for å gjøre det enkelt for nybegynnere å lage applikasjoner uten å kunne mye om programmering. Express-utgavene av Visual C#, Visual C++ og Visual J# er ifølge Microsoft mer egnet for studenter og entusiaster. Alle vil, når de blir ferdige, inkludere innebygde verktøy for opplæring og evaluering, samt mange eksempler på applikasjoner brukerne kan lære av, endre eller videreutvikle.

Et eksempel som ble vist fram under presentasjonen tirsdag, var et DVD-register som ved hjelp av webtjenester kunne hente informasjon fra Amazon.com. Verktøyene vil også inneholde mange hundre kodesnutter som gjør det mulig for brukerne å legge til vanlig funksjonalitet i applikasjonene, uten å måtte lage koden selv.

I tillegg til Amazon.com, vil e-handelsnettsteder som eBay og PayPal tilby nybegynnersett med kode og eksempler, som gjør det mulig for ikke-profesjonelle utviklere å få tilgang til et bredt utvalg av innhold og programmerbare webtjenester som kan tas i bruk av Windows-applikasjoner og nettsteder.

I tillegg til utviklingsverktøyene for Windows-applikasjoner, vil Microsoft også tilby Visual Web Developer 2005 Express Edition, et utviklingsmiljø for webapplikasjoner som skal være enkelt å bruke.

Dette produktet bygger på Visual Studio .Net, Asp.Net Web Matrix og Asp.Net, og skal gjøre det enklere for studenter og entusiaster å bygge dynamiske webapplikasjoner, for eksempel personlige websider, blogger og annet. Brukergrensesnittet har mye felles med Visual Studio, men funksjonalitet som er spesifikk for Windows-applikasjoner, er fjernet. Verktøy for debugging og Microsofts IntelliSense-funksjonalitet, som hjelper brukerne å skrive koden, er inkludert.

Visual Web Developer 2005 Express Edition inkluderer i tillegg en webserver for testing. Flytting av applikasjonene til offentlige webservere skal kunne gjøres enkelt av brukerne.

Disse lette utviklerverktøyene vil ikke være gratis, men Sridharan antyder en pris på noen titalls dollar per stykk.

Alle Express-produktene er nå under betatesting. I løpet av uken skal alle være tilgjengelige for nedlasting fra denne siden.

Microsoft har ikke offentliggjort noen endelig lanseringsdato for de ferdige produktene, men lite tyder på at det vil skje i år.

Til toppen