ANALYSER

Nyetablerte husstander velger oftere vekk pc-en

Nedturen i pc-markedet fortsetter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. apr. 2016 - 07:46

Både Gartner og IDC har kommet med foreløpige tall pc-markedet i årets første kvartal, denne uken. De to analyseselskapene er enige om at det har vært betydelig nedgang i leveransene i dette kvartalet, men ellers spriker tallene ganske mye.

Gartner mener at Asus, Apple og til dels Dell var vinnerne, mens HP, Lenovo og gruppen av de mindre leverandørene var taperne i forrige kvartal.

Både Asus og Apple økte leveransene noe, ifølge Gartner, mens Dells nedgang var betydelig mindre enn den generelle nedgangen i markedet, som ifølge Gartner var på 9,6 prosent. HP og Lenovo leverte ifølge Gartner henholdsvis 9,0 og 7,2 prosent færre pc-er i forrige kvartal enn i samme kvartal i 2015.

Nedgangen var dog betydelig større for de små leverandørene, hele 18,4 prosent, ifølge Gartner.

PC-markedet i første kvartal 2016 ifølge Gartner.
 

IDC er enda mer pessimistisk i sin rapport (se tabellen nedenfor). Her meldes det om en generell nedgang på 11,5 prosent. IDC mener at samtlige av de store leverandørene hadde nedgang i leveransene, inkludert Asus som IDC mener leverte 8,3 prosent færre pc-er i første kvartal enn i samme kvartal i fjor.

Årsakene

Gartner mener at sterk dollarkurs og at varer som har blitt liggende usolgt på lager etter desemberkvartalet, er viktige årsaker til nedgangen i leveransene. En annen årsak som trekkes fram er at nye husstander, spesielt i utviklingsland, rett og slett ikke investerer i en pc, noe de oftere gjorde før. I stedet greier de seg stort sett med en smartmobil.

I tillegg tror Gartner at den store utrullingen av Windows 10 i bedriftene, med tilhørende investering i nye pc-er, ikke vil starte før mot slutten av året.

IDC er i stor grad enig i dette, men legger til at tilbudet om gratis Windows 10-oppgradering til eksisterende pc-er ikke overraskende har ført til at færre enn tidligere har kjøpt ny pc i den aktuelle perioden.

PC-markedet i første kvartal 2016 ifølge IDC.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.