KOMMENTARER

Nyhetene vi drømmer om i 2007

Det skjedde mye spennende i 2006, men mye lot seg vente på. Mac OS for vanlige PC er en av nyhetene vi drømmer om i 2007.

29. des. 2006 - 10:48

Et år er forbi og det er viktig å oppsummere hva som har skjedd. Men like viktig er det å snu på dette spørsmålet og spørre seg selv hva er det som ikke har skjedd.

Hva kunne kunne ha skjedd, hva kan vi drømme om at skjer til neste år som virkelig hadde betydd noe?

For det er noen nyheter som med et sverdslag kunne ha endret bransjen - enten globalt eller her i Norge. digi.no har derfor satt opp noen av nyhetene vi drømmer om å kunne bringe våre lesere i løpet av 2007.

1: Apple starter salget av Mac OS

2006 var året da Apple hoppet over på Intel-prosessorer og fikk ned prisene sine til PC-nivå. Dagens Mac-er er egentlig vanlige PCer med en ekstra "nøkkel"-krets og Apple kan over natten starte salg av sitt operativsystem til alle PC-eiere hvis de vil. Mac OS er et glimrende operativsystem og et fritt salg ville kunne gjenskapt en reell konkurranse i PC-markedet, med enorme ringvirkninger for hele IT-bransjen. Hvorfor Apple tror de har mer å tjene på å lage sine egne maskiner i en bransje der marginene er på 2-4 prosent er en gåte.

2: Studenter flokker seg til IT-skolene

Norsk IT-bransje står overfor en katastrofe. Til tross for jubeltider i bransjen faller antall studenter. Dette må snus og IT-bransjen må gjøre jobben sammen - i 2007.

3: Telenor kutter dypt i 3G-prisene

"Nei nå skal vi virkelig få i gang bruken av mobile tjenester. Ved å kutte prisene skikkelig, er vi sikre på at vi tjener like mye fordi så mange flere vil bruke mulighetene", sier Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas" i vår drømme-pressemelding.

4: Salg av TV og film over nett starter i Norge

"Denne TV-episoden kan ikke kjøpes av kunder utenfor USA." Her i Norge regjerer fremdeles satelitt og kabel og vi skal nå bygge et nytt digital TV-mastnett. Samtidig velter Internett-baserte tjenester ut fra de store teleselskapene og innholdsaktørene i USA. Håpet er at norske brukere i løpet av 2007 skal få internett-tjenester der man kan kjøpe fersk TV og film. Om det blir Internett-leverandører som Nextgentel, Apple eller en annen aktør gjenstår å se.

5: Maskinvare-prisene fortsetter nedover

Bransjen gråter over de siste årenes prisfall på PCer, servere og annen maskinvare, men kundene kan juble og håpe på et fortsatt prisfall. 100 dollars-PCene som nå snart kommer i salg i u-land demonsterer hvor mye en maskin til 1000-2000 kroner kan gjøre.

6: Antallet norske IT-patenter går i været

Det forskes for lite her i Norge og norske selskaper er for dårlige til å ta patenter på det de får til. La oss håpe at nye EU-systemer vil forenkle prosessen og få flere til å forske og ta ut patenter.

7: Venture-selskapene letter på kravene

IT-bransjen koker og det startes mye nytt, men venture-selskapene, fondene som skapte dotcom-bølgen er stort sett ikke med. Og det mangler ikke på penger - venture-selskapene sitter på milliarder, men har åpenbart for tøffe krav til kortsiktig fortjeneste.

8: Røys vil sponse gratis programvare

IT-minister Heidi Grande Røys setter av 100 millioner kroner til et fond for å finansiere utvikling av gratis, åpen-kildekode-programvare. Fondet skal blant annet brukes til å lage tillegg som sikrer at både Microsoft Office og OpenOffice kan lese og skrive hverandres dokumenter uten feil.

Fondet skal dele ut midler til programmerere som utvikler applikasjoner i åpen kildekode, og som er villige til å la dem distribueres gjennom en statlig portal.

- Vi ønsker med dette å mobilisere til en landsomfattende dugnad for fri programvare, sier statsråden i vår drømme-pressemelding.

9: Norge får et landsdekkende, billig 3G-nett til

Telenor og Netcom er fortsatt de eneste som har landdekkende mobilnett og alle nye aktører må støtte seg på dem. Nordisk Mobiltelefoni lover bra, men når de får igang salget av telefoner vil prisene ironisk nok avhenge mye av Telenor og Netcom som kan ta seg betalt for innkommende samtaler. Man kan drømme om at svenske 3 skulle ta i bruk sin norske 3G-lisens, men dette er nok en fjern drøm.

10: Ny superleder-teknikk løser strømproblem

Prisene på datakraft stuper, men det gjør ikke strømprisene og på server-rommene betaler vi dobbelt: Først for strømmen til maskinene og så det samme for å kjøle dem ned igjen. Strøm er blitt en stor utgiftspost og vi trenger dramatiske forbedringer inne strømsparing i løpet av 2007.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.