KOMMENTARER

Nyheter er best på mobilen

Mobiltelefonen er det perfekte «dødtidsmediet» for å holde seg oppdatert på nyhetsbildet.

Alle artikler på digi.no er tilgjengeliggjort for mobiltelefoner.
Alle artikler på digi.no er tilgjengeliggjort for mobiltelefoner.
16. mai 2008 - 14:13

Mobiltelefonen er et verktøy de fleste av oss har med så og si overalt, og de inkluderer stadig mer funksjonalitet.

Foruten muligheten for å ringe og sende SMS-meldinger, er muligheten for å surfe internett en av de viktigste funksjonalitetene som har blitt vanlig på dagens mobiltelefoner.

Dødtidsmedier

Selv om de fleste moderne mennesker får stadig flere aktiviteter til å fylle døgnet med, så er det fortsatt mye dødtid i løpet av et døgn.

Da er det kjekt å ha tilgang på det forfatteren Eirik Newth kaller dødtidsmedier. Med det mener han medieløsninger som podcaster og lignende, som man kan dra frem mens man har noen ledige stunder.

Det har de fleste av oss mange av. Vi må vente på unger som skal på fritidsaktiviteter, vi sitter på kollektivtransporten til og fra jobb, og i jobbsammenheng blir vi ofte sittende i en resepsjon for å vente noen minutter før vi skal inn i viktige møter. For ikke å snakke om all dødtiden under selve møtet.

Den tiden kan brukes til å dra frem mobilen for å surfe litt rundt på nett, og spesielt nyttig er det å bruke de kjedelige minuttene til å sjekke ut nyhetene.

Jeg har brukt mobilen til å lese nyhetene hver dag i litt over ett år, og erfaringene mine med det er veldig gode. Langt fra alle har klart å tilpasse innholdet til mobilen på en god måte, men det kommer nok.

Skjermen er liten, men den er passe stor sammenlignet med en spalte i en papiravis. Bilder er sjeldent noe problem, da det er de aller færreste bildene man trenger å se i størrelsen som VG og Dagbladet ofte blåser ut over to A3-sider. Det er bare når det er et bilde med viktige detaljer at man trenger store bilder, og selv da fungerer det godt med et utsnitt.

Siste nytt

Den største fordelen med å lese nyheter på mobilen, er at man får tilgang til siste nytt nesten uansett hvor man er.

Når jeg tar toget leser jeg oppdaterte nyheter fra flere kilder, mens mine medpassasjerer leser gårdagens nyheter i sin ene papiravis. Den inneholder forøvrig de samme nyhetene på vei til og fra jobben. Det er ekstra godt merkbart når man går forbi avisstativene på vei hjem.

PC-skjerm istedenfor avisstativ

En 20 tommers widescreen-skjerm i portrettmodus tilsvarer forsiden på en tabloidavis.
En 20 tommers widescreen-skjerm i portrettmodus tilsvarer forsiden på en tabloidavis.

En tabloidavis i A3 tilsvarer omtrent én 20 tommers widescreen PC-skjerm i portrettmodus. Hvis de store mediehusene hadde utplassert hver sin skjerm på Narvesen, bensinstasjonene og andre steder der papiraviser gjerne selges, så kunne de vist forsidene til nettaviser i stedenfor.

Utfordringen da er at de færreste drar frem sin bærbare PC ved hver anledning. Det blir for tungvint. Med mobiltelefoner blir det derimot lettere. Den drar vi stadig frem for å ringe, se på klokken eller sende SMS-meldinger.

Hvis det var noe interessant på denne digitale oppdaterte nettavisforsiden, så ville nok langt flere dratt frem mobiltelefonen for å lese oppdaterte nyheter.

Enda bedre ville det blitt når vi sitter og venter i en resepsjon, eller i en pause på et kurs. Da ligger det gjerne henslengt noen papiraviser og noen ukeblader rundt omkring. Hvis noen isteden hadde satt opp en slik PC-skjerm med nyhetsbildet, så ville det vært naturlig å dra frem mobilen for å sjekke nyhetene der istedenfor.

Nå er det ingenting i veien for å gjøre det uansett, men folks vaner er vonde å vende. Vi ser på statistikken vår at mobilsurfingen ennå ikke har tatt av, selv om lesere av digi.no gjerne ligger et godt stykke forran den gjennomsnittlige databruker når det gjelder å ta i bruk nye teknologier, produkter og løsninger.

Det har nok en naturlig forklaring:

For dyrt

Mobilsurfing er fortsatt for dyrt. Jeg får mine kostnader dekket av jobben, men mobiloperatørenes grådighet holder utbredelsen tilbake: Mobilt internett står nesten stille.

Det er et problem som må løses, og det vil skje. Så fort prisingen kommer ned på et fornuftig nivå, og mobiltelefonene blir gode nok, så vil utbredelsen av nyhetslesing på mobilen gå fort.

Noen vil alltid nøle med å ta spranget over, og argumentene er velkjente fra lignende tidligere teknologiskifter. Folk gjør gjerne opp sin bastante mening før de har prøvd det nye.

Lange artikler og bøker

Mange slenger bombastisk ut at det er mye dårligere å lese nyheter på en skjerm, enten det er på en PC eller på en mobil. De foretrekker å sitte med et stykke dødt tre i hånden, og argumenterer gjerne for at lange artikler er best på papir.

Det er et argument jeg kan forstå, men som jeg ikke vil akseptere sånn uten videre. Lange artikler egner seg godt på mobilen, og det bør prøves.

I går leste jeg for første gang en hel bok på mobilen, og det var en ubetinget positiv opplevelse. Jeg vil faktisk gå så langt som å si at jeg vil foretrekke å lese min neste bok på mobilen.

Hvis man kan lese en hel bok på mobilen, kan man definitivt lese lange omfattende nyhetsartikler, eller lengre feature-saker.

Dessuten har mobilen noen andre fordeler for de leselystne.

Fordelene med å lese på mobiltelefonen

Skjermstørrelsen er liten, men den er akkurat passe stor. Jeg har en leseteknikk der jeg på en vanlig tekst har to fikseringspunkter for mine øyne på hver linje. Det gjør at jeg leser ganske raskt. Noen tekster er bredere og da må jeg ofte opp i tre fikseringspunkter, noe som ikke gir den samme gode leserytmen.

På mobilen blir bredden omtrent som på en god gammeldags avisspalte, og dermed kan jeg klare meg med ett fikseringspunkt. Det gjør at det blir enkelt å lese raskt.

En annen fordel med mobilen er at størrelsen på teksten kan justeres. Jeg har justert teksten min til å bli mindre for å få plass til mer på hver side, mens eldre mennesker med svakere syn kan gjøre teksten større for at den skal bli lesevennlig.

Mobilskjermen lyser opp. Noen klager over at man blir mer sliten av å lese på en slik skjerm, enn på et ark som passivt mottar lys fra en lampe. Det problemet opplevde ikke jeg. For meg var det en fordel at mobilskjermen lyser opp, for da kan jeg lese teksten hvor som helst, uten å måtte ha på taklyset, nattbordslampe eller en egen boklommelykt.

Avhengig av størrelsen og formatet, kan en fysisk bok til tider være uhåndterlig. Den kan være tung å holde, og må ofte holdes med to hender. Dessuten kan innbindingen i noen tilfeller gjøre det vanskelig å få med seg teksten inn mot midten av boken. Mobilen holdt jeg lett i en hånd, og brukte scrolleknappen på siden til enkelt å bla meg nedover i teksten.

Mobiltelefonen har jeg med meg overalt, og det er kanskje den største fordelen. Nå kunne jeg bruke dødtiden, mens jeg satt i bilen for å hente eldstemann på teaterkurset. Det er ikke uten grunn at Eirik Newth kaller dette for dødtidsmedier. Man kan sitte i bilen med en vanlig bok også, men det er ikke alltid man husker å ta den med seg.

Tilpasset for mobilen

For noen uker siden la vi om til nytt design på digi.no, og kort etter gjorde vi en tilsvarende jobb for våre mobile sider.

Før måtte man gå inn på mob.digi.no for å få en mobil utgave, men nå har vi endret det slik at man kan gå rett på digi.no fra mobilen. Systemet oppdager om det er en mobil enhet, og leverer den mobile siden istedenfor. Dermed risikerer man ikke å laste ned store nettsider gjennom det mobile bredbåndet til en dyr mobiloperatør.

Alle var imidlertid ikke like fornøyd. Vi fikk blant annet epost fra en illsint iPhone-bruker som ville ha det fulle formatet, og de samme tilbakemeldingene kom også fra noen brukere av Opera Mini. Vi har derfor lagt inn muligheten for å velge den fulle utgaven selv om du besøker digi.no via mobilen.

Å lese nyheter på mobilen er litt uvant til å begynne med. Som med så mye annet, må man prøve det litt over tid før man blir vant til det. Har man først gjort det, ser man seg ikke tilbake. Da konkluderer man raskt med at nyheter er best på mobilen.

Jeg oppfordrer derfor alle til å prøve å surfe nyhetene på mobilen, og begynn gjerne med digi.no. :-)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.