Nyhetsdryss på Intels utviklerforum

Partnere og kolleger har gitt Intel-sjef Craig Barrett mye å vise fram på Intels utviklerkonferanse i San Jose.

Partnere og kolleger har gitt Intel-sjef Craig Barrett mye å vise fram på Intels utviklerkonferanse i San Jose.

PC-er som er enklere å bruke, og som kommuniserer bedre med omkringliggende forbrukerelektronikk, har vært et viktig tema på Intels pågående utviklerkonferanse – Intel Developers Forum – i San Jose i California.

Intel har skjønt noe som har gått musikk- og videoindustrien hus forbi.

– Folk ønsker å kunne flytte digitalt medieinnhold uhindret mellom PC-er og forbrukerelektroniske apparater for maksimum fleksibilitet og nytelse, sa visepresident Louis Burns, blant annet. Og han la til: – Og brukerne ser mot Intel for at det skal skje.

Intel har laget en referanseplattform døpt Statesboro som skal legge grunnlaget for en ny type ekstremt lokal kringkasting: PC-er som over trådløse forbindelser fordeler digitale bilder og musikk til hjemmets fjernsynsapparater og stereoanlegg. Statesboro suppleres av konseptplattformen Powersville som i løpet av 2004 skal sørge for trådløs video-streaming og lagring av personlige videoopptak over trådløse forbindelser til PC-er.

Sentralt i Statesboro og Powersville er en ny type periferienhet, kalt digital media adapter, som opprinnelig ble vist på fjorårets høstsesjon av utviklerforumet. Denne adapteren mottar digitalt innhold fra en PC over en trådløs 802.11-forbindelse, og sender dem videre over standard A/V-kabler. ”Universal plug and play” (UpnP) sørger for at PC-innstillingene går av seg selv.

For at PC-ene skal holde tritt med kravene til økt båndbredde, lover Intel å nedfelle PCI Express i sine komponenter og plattformer fra 2004. PCI Express, tidligere kjent som 3GIO (”Third Generation I/O Architecture”), skal være forberedt på prosessorer på 10 GHz og mer, 10 gigabit Ethernet, høyhastighetsgrafikk med mer. Spesifikasjonen ble vedtatt og offentliggjort av PCI-SIG i juli i fjor. Bakgrunnsinformasjon er også tilgjengelig fra Intels PCI Express-sider. Innen juni skal Intel åpne en PCI Express Interoperability Lab.

Hastighet er ikke alt, og Intel har flere forslag til bedre sikkerhet og enklere drift av bedrifts-PC-er. I år kommer Granite Peak, en teknologi som sørger for at driftsansvarlige kan benytte de samme programvareavbildningene – ”software image” – kan benyttes over tid, selv om PC-ene ikke lenger følger nøyaktig de samme spesifikasjonene. I dag er det mange som fortsetter å kjøpe gamle PC-modeller for å slippe problemer med sentraldistribuerte applikasjoner. Teknologien skal også kunne håndtere bærbare og stasjonære PC-er under ett.

I 2004 kommer Azalia, en lydteknologi for å bedre særlig talegjenkjenning og IP-telefoni.

Kommende prosessorer vekker selvfølgelig interesse. I år kommer Pentium 4-etterfølgeren Prescott, med 13 nye instruksjoner, vesentlig innen multimedia, 1 MB cache, hyperthreading og en 800 MHz buss. Denne bussen vil også gjøres tilgjengelig for Pentium 4-prosessoren.

Neste år kommer Prescotts etterfølger Tejas, beregnet på de første PC-ene med PCI Express.

LaGrande, en teknologi for å verne harddisker mot uvedkommende, vil nedfelles i Intel-prosessorer fra og med Prescott, men vil ikke aktiveres før Microsoft har fått på plass de endringene som teknologien fordrer hos Windows.

Som en siste kuriositet kan nevnes en konsept-bærbar kalt Newport, med blant annet en liten skjerm som gir tilgang til e-post. Skjermen er plassert på utsiden av lokket, slik at du ikke behøver å åpne PC-en for å lese og sende meldinger.

Til toppen