BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nytt 3G-alternativ fram i Europa

Et nytt konsept for IP-basert mobilt nett prøves av T-Mobile i Nederland og lisensieres av Siemens.

8. okt. 2004 - 09:48

I begynnelsen av september kunngjorde T-Mobile, datter til Deutsche Telekom, at de innledet et pilotprosjekt i Haag i Nederland med et nytt system for mobile bredbåndstjenester. I går meldte teleutstyrsgiganten Siemens at de vil integrere dette systemet, Flash-OFDM (for «orthogonal frequency division multiplexing»), i sin portefølje for mobile bredbåndsløsninger. Innen andre kvartal 2005 vil Siemens tilby teleoperatør en komplett løsning for Flash-OFDM, samt tjenester for integrering mot eksisterende systemer.

Flash-OFDM er oppfunnet av det amerikanske selskapet Flarion, tidligere en avdeling av Lucent, som også har utviklet grunnleggende utstyr for praktisk bruk. Det dreier seg om et pakkesvitsjet system for mobile bredbåndstjenester, fullt ut basert på internettprotokollen (IP), i 450 MHz-båndet.

Tjenesten er asymmetrisk, med stabile hastigheter på 1 til 1,5 Mb/s til brukeren, og 300 til 500 kb/s fra brukeren. Brukere kan bevege seg i opptil 250 km/h i forhold til en basestasjon, uten at det går ut over forbindelsen, og håndtering av brukere som forflytter seg mellom basestasjoner er også nedfelt i den grunnleggende teknologien.

Det som gjør Flash-OFDM spesielt tiltrekkende er at det skal være rimelig å integrere i en mobiloperatørs eksisterende basestasjoner og tjenester, samtidig som det er raskere enn UMTS og muligens enklere å legge opp enn WiMax. Spesielt i Øst-Europa er mobiloperatørene på jakt etter en teknologi for bredbånds IP-tjenester uten de høye kostnadene som for eksempel UMTS innebærer.

Flash-OFDM-utstyr vil kunne bruke det samme frekvensbåndet og antenner som UMTS, men det krever endringer i lisensbetingelsene for å kunne gjennomføres. I forbindelse med T-Mobiles pilotprosjekt, sa Flarions markedsdirektør for Europa, Joe Barrett, at Flarion arbeider for å endre lisensbetingelsene, og venter at operatørene vil få klarsignal innen årsskifte for å kombinere UMTS med Flash-OFDM.

Flarion understreker at de ikke oppfatter seg som en konkurrent til 3G-telefoni, men at UMTS og Flash-OFDM dekker forskjellige behov og utfyller hverandre. Premisset for dette synspunktet er dagens nivå på datahastigheten i UMTS. Neste år kommer en teknologi kalt HSDPA som ifølge Nokia, Ericsson og Motorola vil gi UMTS langt større båndbredde.

Pilotprosjekter med Flash-OFDM er i gang flere steder i verden, i Japan med Vodafone, i Nord-Amerika med Nextel og i Australia med Telstra.

Dette er Flarions skjematiske beskrivelse av Flash-OFDM:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.