TELEKOM

Nytt 4G-modem til NetCom-kunder

Lover fritt innbytte til modem som også virker utenfor Oslo.

Samsungs 4G-modem med støtte for 3G og 2G
Samsungs 4G-modem med støtte for 3G og 2G Bilde: Samsung
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. juni 2010 - 11:50

NetCom har satset mye på å være tidlig ute med den mobile bredbåndsteknologien LTE, som ofte regnes som en fjerde generasjons mobilteknologi (4G). Denne tidlige satsingen betydde at selskapet måtte ta noen snarveier.

Blant disse var det faktum at det ved lanseringen ikke fantes modemer som både støttet 4G og eldre mobilteknologier (2G og 3G). De som har benyttet NetComs 4G-nett så langt, har derfor måttet benytte et annet modem dersom de har ønsket å bruke NetComs mobile bredbåndstjeneste i områder hvor det ikke er 4G-dekning.

Foreløpig dekker NetComs 4G-nett Oslo og deler Akershus. Men det selv innen disse delene av landet er områder hvor selv 3G-dekningen er mildt sagt mangelfull. I praksis betyr det at må er nødt til å ha et modem som støtter både 2G, 3G og 4G dersom man skal ha noen særlig glede av mobilt bredbånd.

I dag ble det klart at et slikt modem nå er klart fra Samsung. NetCom vil ta kontakt med eksisterende 4G-kunder for kostnadsfritt bytte til nytt modem. Modemet støttes av Windows XP SP2 og nyere, samt Intel-basert Mac OS X 10.5 og nyere.

Samsungs 4G-modem med støtte for 3G og 2G <i>Bilde: Samsung</i>
Samsungs 4G-modem med støtte for 3G og 2G Bilde: Samsung

Fortsatt har modemet en klar svakhet. Mens det automatisk skifter mellom 2G- og 3G-modus, må tilkoblingen til 4G-nettet gjøres manuelt.

– Sømløs overgang til 4G løses ved en programvareoppdatering som er planlangt rundt jul, slik at modemet automatisk gir den beste hastigheten som er tilgjengelig, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i NetCom, i en pressemelding. Innen den tid skal 4G-nettet også være åpnet i Bergen, Stavanger og Trondheim.

Modemet fra Samsung er USB-basert og har modellnavnet GT-B3730. Det måler 88,8 × 33,6 × 11,9 millimeter og veier 35 gram. I 4G-modus støtter modemet i teorien en nedlastinghastighet på inntil 100 megabit per sekund, og en opplastingshastighet på opptil 50 megabit per sekund. I 3G-nett er maksimalhastighetene 17 og 5,7 megabits per sekund, mens det støtter inntil 296 kilobyte i sekundet i 2G-nett.

Med det nye modemet har Samsung et stort forsprang på konkurrenten Huawei, som Telenor har valgt å bruke. Som digi.no skrev i forrige uke, er Huaweis modem fortsatt på størrelse med en stasjonær pc. Dette skyldes angivelig leveranseproblemer hos brikkeleverandøren Qualcomm.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.