Nytt amerikansk våpen steker IT-utstyr

Blir det en krig i Irak, står USA trolig klar med en "e-bombe", et våpen som steker elektronikk og IT-utstyr.

Det går sterke rykter om at det amerikanske forsvaret er ferdig med utviklingen og vil kunne ta i bruk et nytt høyspennings-våpen hvis det blir krig i Irak. Våpenteknologien går foreløpig under betegnelsen HPM, som står for high-power microwave.

Ifølge en artikkel i nyhetsmagasinet Time har det amerikanske forsvaret lenge arbeidet med teknologier som kan slå ut IT og elektronikk. Klarer man dette, vil man nesten totalt kunne lamme en motstander. Moderne militærstyrker er totalt avhengig av elektronikk for styring av våpen og kommunikasjon.

Muligheten er kjent gjennom den såkalte EMP-effekten, et ekstremt kraftig og kortvarig elektromagnetisk sjokk som blant annet skapes under detonasjon av et kjernefysisk våpen. Men fordi terskelen for å bruke slike våpen er høy, for å si det forsiktig, har Pentagon forsket på mer portabelt utstyr som bare gir sjokkbølgene.

Les mer om EMP på for eksempel "Electromagnetism Web Page"


HPM-våpen høres mye ut som slikt utstyr. Våpnene beskrives som om de utløse menneskeskapte lynnedslag som kan slå ut elektronikk og datautstyr langt nede i underjordiske bunkere - uten at de dreper mennesker. En lekkasje fra Pentagon for tre år siden fortalte at man var ferdig med utviklingen og skulle lage oprasjonelle våpen.

HPM-våpen skal ifølge Time være utviklet på Kirtland Air Force Base i delstaten New Hampshire og ble testet for første gang i 1999. Med en effekt på 2 milliarder watt ødelegger et HMP-våpen all elektronikk innen 1000 fot (300 meter). Fordi effekten kan gå gjennom mur og annet materiale, kan "HMP-bomber" være særlig effektive i første fase av et overraskelsesangrep for å slå ut infrastruktur.

Bombene vil bli "levert", som det heter på militærspråk, med cruise-raketter som Tomahawk, skriver Time.

Til toppen