FORBRUKERTEKNOLOGI

Nytt bærbart flaggskip fra Fujitsu Siemens

Fujitsu Siemens nye bærbare flaggskip tilbyr bred skjerm, Centrino Duo og superturbo 3G.

10. mai 2007 - 10:21

Fujitsu Siemens var først ute i Norge med å kunngjøre nye bærbare PC-er med fjerde generasjon Centrino-teknologi fra Intel, «Santa Rosa». Nytt med Santa Rosa er at den kommer i to offisielle varianter. Den vanlige er døpt «Centrino Duo», men merkelappen «Centrino Pro» betyr at den bærbare PC-en er utstyrt med Intels vPro teknologi som gjør at den kan driftes sentralt, på lik linje med stasjonære bedrifts-PC-er med vPro (også kalt AMT for Advanced Management Technology).

Som nevnt i vår gjennomgang i går, tilbyr Centrino Duo et nytt brikkesett i 965-familien, bedre avansert grafikk for å gi blant annet bedre utbytte av Windows Vista, WLAN som er løftet til a/b/g/n, mulighet for å erstatte Bios med EFI (Extensible Firmware Interface), mulighet for Intel Turbo Memory og så videre.

    Les også:

Ifølge Jarle Bjørn Hansen i Fujitsu Siemens Norge, blir Lifebook S6410 flaggskipet i selskapets Centrino Duo-kolleksjon her i landet. S-serien er selskapets bærbare for profesjonelle brukere som er opptatt av lav vekt og samtidig fullverdig tastatur og skjerm.

S6410 har skjerm i bredformat, oppløsning 1280x800, og veier 1,75 kilogram.

Den tilbyr integrert WLAN og integrert HSUPA, det vil si en form for superturbo 3G som gir trådløs dataoverføring i opptil 7,2 Mb/s ned og 2,0 Mb/s opp. (Det krever selvfølgelig tilpasset tjeneste fra operatøren: I Norge tilbys per i dag bare den noe saktere varianten HSDPA.)

Det er tre antenner for WLAN og to antenner for 3G-mobil. Poenget med de tre antennene for WLAN er at man skal kunne søke etter kraftigere aksesspunkter mens man beveger seg og samtidig har en aktiv forbindelse.

Det optiske drevet kan tas ut, og erstattes med et tilleggsbatteri. Det skal gjøre det mulig å bruke S6410 en hel arbeidsdag uten oppladning.

Øverst i lokket, rett over skjermen, er et integrert kamera på 1,3 megapiksler, installert med tanke på videosamtaler.

På sikkerhetssiden er S6410 tilrettelagt for smartkort-autentisering før boot. Det er en integrert biometrisk fingeravtrykkleser. Tastaturet er laget slik at det tåler søl på opptil 50 kubikkcentimeter vann. En sjokksensor i tre akser sørger for å parkere harddisken ved plutselige bevegelser. Den kan innstilles slik at den ikke overreagerer på for eksempel turbulens i fly.

På prosjektbasis kan S6410 leveres med flashdisk, opplyser Hansen. Ellers er det vanlige disker, fra 80 til 160 GB.

Dedikerte knapper gir kjapp tilgang til funksjoner for henholdsvis energisparing, sikkerhetskopiering, rask avlogging og mobile innstillinger.

Andre Centrino Duo modeller i Fujitsu Siemens’ utvalg omfatter E8310/8410, en tyngre modell enn S6140 med større skjerm og tilgang til mer avansert grafikk, den bærbare arbeidsstasjonen Celsius H250, en Tablet-utgave – som forøvrige er 200 gram tyngre enn S6140 – og to Amilo-modeller på rundt 3,0 kilogram, i hovedsak beregnet på hjemmemarkedet.

Priser er ikke helt klare ennå. Med unntak av S6140 som kommer i juli, vil nyhetene kunne leveres i juni. Hansen antar at en typisk S6140 vil komme på rundt 16.000 kroner, eks mva.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.