Nytt brukergrensesnitt i Windows 7

Windows Vistas etterfølger skal kunne betjenes med flere fingre direkte på skjermen.

Demo av multitouch-egenskaper i Windows 7
Demo av multitouch-egenskaper i Windows 7

Windows Vistas etterfølger skal kunne betjenes med flere fingre direkte på skjermen.

Microsoft planlegger en etterfølger til Windows Vista. Dette har vært kjent en stund, men i går uttalte representater for selskapet seg mer konkret enn tidligere, selv om detaljene likevel var få.

Under D-konferansen i California i går, hvor Microsofts Bill Gates og Steve Ballmer var på scenen sammen med Wall Street Journals Walt Mossberg, ble det vist fram et lite glimt av det kommende operativsystemet.

    Les også:

Det som ble vist, var en video av Windows 7s multitouch-egenskaper, altså funksjonalitet som gjør at brukeren kan manipulere innholdet på skjermen ved å dra én eller flere fingre over skjermen. Teknologien skal delvis komme fra Surface-enheten som Microsoft viste fram for et år siden.

Selve videoen skal være den samme som er tilgjengelig her.

Der vises blant manipulering av bilder ved bruk av fingre på begge hender, men også et multitouch-piano og en Virtual Earth-lignende applikasjon.

Demo av multitouch-egenskaper i Windows 7
Demo av multitouch-egenskaper i Windows 7

Gates skal dessuten ha sagt at rollen til tale, gestikulering, syn og blekk vil bli enorm i løpet av de neste årene.

- For personen hjemme og personen på jobb, vil den interaksjonen endres dramatisk, sa Gates ifølge All Things Digital.

Chris Flores, direktør for Windows Client-kommunikasjon, skrev i går et blogginnlegg om Windows 7. Mesteparten av innlegget handler dog om hvorfor Microsoft ikke har sagt mer om Windows 7 tidligere. Men mot slutten av innlegget skriver Flores at Windows 7 vil være en stor ny Windows-utgivelse, men at den vil bygge på arkitekturen til Windows Vista og Server 2008.

Dette gjelder blant annet undersystemer for grafikk, lyd og lagring. Det skal i motsetning til tidligere spekulasjoner, ikke lages noen helt ny kjerne til Windows 7. Dette skal sikre kompatibilitet med programvare, drivere og maskinvare, og Microsoft har ifølge Flores som mål at Windows 7 skal kunne kjøres på den samme maskinvaren som Windows Vista.

Ifølge Flores er Microsoft i rute for å kunne levere Windows 7 tre år etter at Windows Vista ble generelt tilgjengelig. Avhengig av hvilken Vista-versjon Flores tenker på, betyr dette at Windows 7 vil kunne lanseres enten rett før eller rett etter årsskiftet 2009/2010.

Før den tid skal det slippes flere testutgaver. Flores vil ikke komme inn på når dette vil skje, men observatører mener at den første kan komme allerede til høsten.

I et langt intervju med News.com i går, forteller Microsofts Windows-sjef, Steven Sinofsky, at også Windows 7 vil gis ut i både 32- og 64-bits-utgaver.

    Les også:

Til toppen