Nytt CRM-system på åtte minutter

Rekordrask installasjon og billig å leie programvare, mener norsk SaaS-gründer.

Billig arbeidskraft i lavkostlandet Latvia står for utvikling og drift av SaaS-plattformen til Already On. Serverparken står imidlertid i Norge, forklarer IT-gründer Jens Christian Bang. (Foto: MJ)
Billig arbeidskraft i lavkostlandet Latvia står for utvikling og drift av SaaS-plattformen til Already On. Serverparken står imidlertid i Norge, forklarer IT-gründer Jens Christian Bang. (Foto: MJ)

Rekordrask installasjon og billig å leie programvare, mener norsk SaaS-gründer.

Det lille norske IT-selskapet Already On har som forretningsidé å leie ut programvare som nettbaserte tjenester til bedriftsmarkedet, en modell også kjent som «Software as a Service» (SaaS).

- Åtte minutter. Lengre tar det ikke å installere et flunkende nytt CRM-system i en liten bedrift, lover gründer og daglig leder Jens Christian Bang.

Dette er også løsningen deres som tar lengst tid å sette opp.

Å flytte programparken ut på internett i den såkalte «nettskyen» kan spare bedrifter for både penger og tid, mener mange. Gartner tror forretningsmodellen blir en gullgruve.

Siden oppstarten for drøyt ett år siden har Already On nær tredoblet programtilbudet. Rundt halvparten av selskapets fjorten-femten bedriftsløsninger er egenutviklede, administrative verktøy.

I tillegg leverer de hyllevare som Exchange, Sharepoint og Dynamic CRM fra Microsoft, men også friprog-løsninger – som ECM-verktøyet Alfresco og publiseringsplattformen Joomla.

- Det fine med plattformen vår er at kunden selv kan skru på hvilke programmer de ønsker. Alt sparkes i gang av systemet, helt uten bruk av konsulenter, sier Bang.

For større oppdrag med integrasjon mellom ulike applikasjoner, spesialtilpasninger og konfigurasjon tilbyr de også konsulenttid ute hos kunden.

Hvor sikkert er dette?

- En fordel for bedriftene er at det er svært raskt å komme i gang. Det er også billig, vi mener prisen ligger på halvparten av hva tilsvarende ville kostet gjennom en ASP-leverandør.

Alt kjører dessuten over http secure.

- Om det er sikkert nok for alle? spør han, og svarer selv – Sikkert ikke, men det er sikkert nok for kundene våre som bruker dette. Jeg vil påstå at vi kan tilby sikrere løsninger enn det SMB-bedrifter kan tilby selv, ettersom vi jobber dedikert med dette.

Selskapet benytter SLA-avtaler for løsningene med oppetidsgarantier på 99,6 prosent. Tjenestene faktureres per kvartal, så bindingstiden er i praksis på mellom null dager og tre måneder.

Alt en vanlig bedrift trenger av programvare, som filserver, mailseriver, intranett, CRM- og ERP-løsninger kan leveres over nett, hevder Bang.

Already On-sjefen illustrerer hva bedrifter kan spare på dette. Eksempelet han bruker gjelder innkjøp og installasjon av et CRM-system for ti brukere:

- Det krever egen server. Noen lunde spekket koster den kanskje 40.000 kroner. Serverlisens for Windows havner på rundt 10.000 kroner, CRM-server kanskje 10.000 kroner samt 6.500 per bruker. Det blir 125.000 kroner til sammen. Legg til konsulenthjelp for 50.000 for en ukes hjelp med installasjon.

Ifølge Bang kan det dermed gå med 175.000 kroner bare i engangsutgifter. Deretter tilkommer vedlikehold, som han anslår til rundt 20 prosent av programvareutgiftene.

- Det finnes sikkert noen som kan gjøre det billigere enn i eksempelet, men til sammenligning kan bedrifter leie Dynamic CRM hos oss for 470 kroner per bruker i måneden. Det blir drøyt femti tusen i året.

Bang er overbevist om at modellen gir bedriftene en helt annen fleksibilitet enn ved egendrift og tradisjonell installert programvare.

- Hos oss kan kundene prøve ut løsningene i noen måneder og deretter skru av hvis det ikke passer. Det kan gjøre kjøpsprosessen mye enklere. Try and buy, sier han.

Dette mener han også bokstavelig. Already On tilbyr bedrifter å prøve løsningene deres gratis og uforpliktende i fjorten dager.

- Tjener dere penger?

- Vi håper jo å få til det, men det tar nok litt tid. Det er rundt tre år siden vi startet utviklingen av plattformen, men vi var først i drift med kunder i fjor. Det er ingen pluss på bunnlinjen enda, men det er som beregnet. Neste år regner vi med at dette skal gå i pluss, sier Bang.

    Les også:

Til toppen