Nytt digitalt TV-nett til Oslo først

Den nye sjefen for Norges Televisjon venter med distriktene og bygger ut storbyene først.

Den nye sjefen for Norges Televisjon venter med distriktene og bygger ut storbyene først.

De rundt 30 prosentene av norske husstander som får TV-signalet over en antenne skal få digital TV. Den forrige ledelsen i Norges Televisjon (NTV) med Tor Fuglevik i spissen satset på å begynne bytte ut utstyret i dagens TV-master i distriktene først.

Finnmark og Sogn og Fjordane sto først på listen, men etter at Telenor kom inn på eiersiden sammen med NRK og TV2 ble det ny ledelse og ny prioritering. Nå skal Oslo og Akershus, samt Rogaland bygges ut først. Kanskje kommer også Bergen og Østfold på plass før jul i år.

- Dette er den mest kosteffektive utbyggingsplanen. Ikke minst fordi vi allerede i dag har prøvesendinger i digitalt bakkenett oppe i Oslo-områpdet og i Rogaland, forteller Svein Aarvik, den nye sjefen for Norges Televisjon til Dagens Næringsliv.

Norske TV-seere har flere alternativer for å ta inn TV-sendingene. Circa 70 prosent er knyttet opp gjennom kabel eller parabol. De resterende 30 prosentene har en antenne på toppen av TVen og tar inn sendingene fra bakkenettet som nå skal digitaliseres. I tillegg har Nextgentel lansert TV over ADSL.

Seere som tar inn TV-sendingene via kabel eller parabol vil ikke berøres av det nye digitale bakkenettet, men de som tar inn via eter-antenner må kjøpe omformer bokser til circa 1500 kroner.

Utbyggingen av det digitale bakkenettverket har vært omstridt og har blitt utsatt, men nå har den mest høylytte motstanderen kastet in håndkleet:

- Vi ønsker ikke noen omkamp om dette nå. Vårt poeng har vært at man kunne fått til mer ved å bygge ut fiber og heller sende analogt i noen år til. Men for all del, digitalt bakkenett er den raskeste veien til digitale sendinger og jeg ønsker både NRK og TV2 lykke til med dette nå, sier Per-Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge til Computerworld.

Utbyggingsplanene forutsetter at Norges Televisjon får konsesjon før påske. Det kan også komme endringer i konsesjonsvilkårene som påvirker utbyggingen.

Til toppen