BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nytt DVD-format slippes mandag

Mandag går startskuddet for større støtte og utbredelse av den nye Blu-ray Disc-teknologien som tilbyr DVD-lignende plater med langt større lagringskapasitet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. feb. 2003 - 14:18

Mandag den 17. februar er en merkedag innen DVD-bransjen. Teknologien til den neste generasjonen med skrivbare DVD-plater, Blu-Ray Disc, vil ifølge News.com bli tilgjengelig for lisensiering av enhver som ønsker å produsere media, avspillere, brennere eller komponenter basert på teknologien, i dag.

Blu-Ray-teknologien markedsføres i dag av en gruppe på ni selskaper - Hitachi, LG Electronics, Matsushita Electric Industrial, Pioneer, Philips, Sharp, Sony og Thomson. Mens de fleste av dagens optiske lagringssystemer benytter en rød laser, tar Blu-ray i bruk en blå-lilla laser som har kortere bølgelengde enn den røde. Dette betyr at dataene kan lagres tettere på platene.

På en enkeltsidig Blu-ray-plate er det plass til opptil 27 GB med data. Det er langt mer enn de 4,7 GB som kan lagres på dagens DVD-plater. Overføringshastigheten for dataene er 36 Mbps. Teknologien er blitt demonstrert i virkelige produkter. Blant annet har Philips demonstrert en prototyp av en Blu-ray-leser som støtter plater med en diameter på 3 cm. Disse kan lagre 1 GB med data og er tenkt brukt i bærbare enheter som digitale videokameraer og mobiltelefoner.

Ifølge News.com vil lisensavtalene som heretter vil kunne inngås ha en varighet på 10 år med mulighet for fornyelse. Avtalene vil inkludere retten til å bruke Blu-ray-formatet og logoen i tillegg til spesifikasjonene for innholdsbeskyttelse. Prisen på lisensen koster mellom 20.000 til 60.000 dollar - avhengig av hva slags produkter produsenten vil utvikle.

Prisen for innholdsbeskyttelse vil være mellom 4000 og 12.000 dollar i året.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.