JUSS OG SAMFUNN

Nytt Eolas-søksmål kan berøre mange

Saksøker innholdsgiganter for krenkelse av patenter innen webteknologi.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. okt. 2009 - 10:23

Eolas kunngjorde i går at selskapet har saksøkt en rekke amerikanske IT-selskaper og utgivere av webinnhold for å ha krenket to av selskapets patenter.

Eolas er et lite progamvarehus som allerede i 1999 saksøkte Microsoft for en tilsvarende sak. Microsoft ble først dømt til å betale over en halv milliard dollar i erstatning, men saken pågikk i rettsapparatet helt fram til 2007, da selskapene inngikk et forlik.

Detaljene om forliket er ikke kjent, men det hele førte til at Microsoft måtte endre måten den håndterer innhold som må tolkes og vises ved hjelp en plugin. Resultatet av dette var at koden til mengder av websider måtte skrives om.

Patentene som er i søkelyset er U.S. Patent No. 5,838,906 og U.S. Patent No. 7,599,985. Det førstnevnte (906-patentet) er det samme som var tema i saken mot Microsoft.

906-patentet omhandler ifølge Eolas en teknologi som først ble offentlig demonstrert i 1993. Den gjorde det mulig for nettlesere å fungere som plattformer for fullt interaktive, integrerte applikasjoner. Patentet ble godkjent i november 1998.

985-patentet er en fortsettelse av 906-patentet, og tillater ifølge Eolas nettsteder å legge til fullt interaktive, integrererte applikasjoner på sine websider gjennom bruken av plugins eller Ajax-teknikker (Asynchronous JavaScript and XML). Eolas søkte om dette patentet i 2002 og har nå, den 6. oktober i år, fått det innvilget.

Michael D. Doyle, styreformann i Eolas, sier i en pressemelding at søksmålet gjøres for å beskytte selskapets patenterte teknologi.

- Vi har utviklet disse teknologien mer enn 15 år siden og har demonstrert dem bredt, flere år før markedsplassen hadde hørt om at interaktive applikasjoner, integrert på websider, utnytter kraftige, fjerntliggende ressurser. Å profitere på noen andres innovasjon uten betaling er fundamentalt urettferdig. Alt vi ønsker er rettferdighet, sier Doyle.

I en kommentar til News.com sier Elizabeth Driscoll, PR-sjef hos Go Daddy at selskapet ikke har mottatt søksmålet og derfor ikke kan kommentere det.

- Derimot kjenner vi ikke til grunnlaget for noen for slike krav, og vil forsvare oss kraftig i saken, sier Driscoll.

Nettopp fordi Eolas kom heldig ut av søksmålet mot Microsoft, anses sannsynligheten for å være stor for at selskapet kan vinne fram også i denne omgang.

Listen over selskaper Eolas har saksøkt i denne omgang, er omfattende. Den inkluderer blant annet Amazon.com, Apple, Blockbuster, Citigroup, eBay, PepsiCo, Go Daddy, Google, Perot Systems, Playboy Enterprises, Sun Microsystems, Texas Instruments og Yahoo!.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.