Nytt flysete avslører nervøse terrorister

Flyskrekk? Snart kan nervøsiteten avsløre deg som potensiell terrorist. Et britisk selskap utvikler et flysete som overvåker deg med et utall sensorer.

Flyskrekk? Snart kan nervøsiteten avsløre deg som potensiell terrorist. Et britisk selskap utvikler et flysete som overvåker deg med et utall sensorer.

Flysetet som overvåker sin passasjer, utvikles av det britiske selskapet QinetiQ. Dette selskapet var tidligere kjent som Defense Evaluation and Research Agency, og sorterte under det britiske forsvarsdepartementet. Det ble delprivatisert ved at investeringsselskapet Carlyle Group la inn 320 millioner dollar for en andel på 33,8 prosent. Ideen var at britisk teknologisk kreativitet kunne dra nytte av amerikanernes evne til å selge produkter. Carlyle er for øvrig spekket med høye profiler. Styreleder er tidligere IBM-sjef Louis Gerstner. Styreleder for Carlyle i Europa er tidligere britisk statsminister John Major. Seniorrådgiver er James Baker, USAs finansminister under president Ronald Reagan, og utenriksminister under president George Bush.

QinetiQ har 10.000 ansatte. Noen er sikkerhetspersonell som skal holde uvedkommende unna forsvarshemmelighetene som selskapet fortsatt arbeider med. Det har nemlig en 25 års utviklingsavtale med det britiske forsvarsdepartementet, med en antatt verdi på opptil 5,6 milliarder pund. Mange av de 8000 forskerne, hvorav 1000 med doktorgrad, bruker likevel sin tid på sivile prosjekter. Noen av disse er anvendelser av selskapets militære teknologi, blant annet innen IT- og flyplassikkerhet. Andre er mer helstøpt sivile.

Et prosjekt som QinetiQ har publisert nylig, består av dette flysetet stappet med sensorer for å registrere passasjerens bevegelser. Det ligger mange hensikter bak denne ideen. En er at passasjerer som sitter helt stille, kan være utsatt for blodpropp. En annen er at passasjerer som stadig vrir på seg, antakelig er nervøse, kanskje fordi de er i ferd med å bukke under for flyskrekk, eller fordi de er i ferd med å forberede et terroristisk angrep. I begge tilfeller kan det være interessant for mannskapet å være føre var.

QinetiQ ser for seg at bevegelsessensorene kan suppleres med innretninger for å måle kroppstemperatur, pust, fuktighet og andre indikatorer på psykisk eller fysisk tilstand. En biting er at flysetet også vil avsløre – for eksempel til et panel hos betjeningen – at passasjeren ikke har festet sikkerhetsbeltet.

Så er det selvfølgelig komfortgreier som flyselskapene liker så godt å avertere med. "Setet som slukker lyset når du sovner."

Kult?

Til toppen