Nytt format gir mye mindre musikkfiler

Amerikanske Beatnik har utviklet en ny komprimeringsteknikk for musikkfiler til mobiler.

Nytt format gir mye mindre musikkfiler

Selv om mange mobiltelefoner nå kan leveres med flere gigabytes med lagringsplass, er ikke dette tilfellet for de rimeligste modellene og for modeller som er rettet mot nye markeder som India, Kina, Latin-Amerika og Øst-Europa. Mange av disse modellene leveres dessuten uten støtte for 3G-teknologier for nedlastings av data, noe som fører til at det tar svært langt tid å laste ned musikk fra nettbaserte tjenester.

Dette gjør det interessant med teknologier som kan gjøre filene mindre, selvfølgelig uten ytterligere tap i lydkvaliteten.

Amerikanske Beatnik har utviklet et musikkformat som med inntil en tiendedel av størrelsen skal kunne gi samme lydkvalitet som vanlige MP3-filer.

- Beatniks programvare komprimerer musikk ved å ta vanlige elementer eller gjentagende lyder og kun reprodusere dem én gang i den komprimerte filen. Musikkspilleren i håndsettet kan gjenskape disse lydene på de riktige stedene under avspillingen, sier Jeremy Copp, salgssjef i Beatnik, til IDG News Service.

Avspillingen av filene, som er i et format Beatnik kaller Mobile XMF, kan startes allerede før hele filen er blitt lastet ned. Det kreves at mobiltelefonen er utstyrt med lydmotoren mobileBAE fra Beatnik, men ifølge selskapet er denne allerede installert i flere hundre millioner mobiltelefoner fra selskaper som Nokia, Motorola, Sony Ericsson og Samsung. Lydmotoren er programvarebasert og optimalisert for å kjøres med den begrensede prosesseringskapasiteten som finnes i de billigste mobilene.

Selve avspillingen skjer med selskapets Mobile Music Player, som er et kompakt brukergrensesnitt på toppen av mobileBAE, mens konverteringen gjøres med selskapets Music Conversion Tool.

Beatnik er i samtaler med både operatører, mobilprodusenter og innholdsleverandører om bruk av systemet. Ifølge Copp vil selskapet trolig annonsere et første partnerskap innen en måned.