TELEKOM

Nytt GSM-nett forsinkes av avtalesommel

MTU bygger eget GSM-nett, men hindres av internasjonale giganter som trenerer roamingavtaler.

12. sep. 2007 - 12:28

Det er hard konkurranse i det norske mobilmarkedet for tiden. Markedet oversvømmes av nye tilbud fra aktører som tilbyr det ene abonnementet billigere enn det andre.

Dette går hardt utover lønnsomheten blant aktørene, men det er to mobiloperatører som skiller seg positivt ut: Telenor og Netcom. Med egne nett har de muligheten til å hente ut gode marginer, der det virtuelle operatørene må ta til takke med smuler.

I år får imidlertid Telenor og Netcom konkurranse også fra aktører med egne delnett. MTU og Network Norway, har dratt i gang storstilte utbygginger i de mest sentrale delene av landet. I mer grisgrendte strøk satser de på roaming-avtaler med Telenor og/eller Netcom.

MTU forteller til digi.no at de ligger godt an i forhold til sitt utbyggingsskjema.

- Vi har bygget Oslo og Drammen, Stavanger, og deler av Bergen, sier Stein Matre, administrerende direktør i MTU, til digi.no.

Han forteller at MTU totalt har planlagt å bygge like i underkant av 600 basestasjoner.

Alt er imidlertid ikke som det skal være.

- Vi skulle vært ute i butikkene torsdag 16. august, sier Matre.

Det greide de ikke, og det skyldes problemer med å få på plass internasjonale roaming-avtaler, slik at kundene deres kan bruke mobilen også i utlandet.

- Som en ny liten aktør blir vi litt stemoderlig behandlet, sier Matre, til digi.no.

Matre forteller at det kan være tidkrevende å få avtaler med de store internasjonale mobilaktører. De somler, og det går utover små aktører som MTU.

- Avtalene er klare, men ikke testklare, sier Matre.

For at avtalene skal være i boks, må det også utføres en testing av at MTUs SIM-kort fungerer som det skal i hvert av landene det er snakk om. Det krever at en person fra MTU, eller fra et partnerselskap er tilstede og prøver en mobiltelefon med SIM-kortet stående i.

Det skal ikke være et krav fra Post- og teletilsynet (PT). MTU holder likevel igjen på salget for ikke å risikere at kundene blir stående i noen land uten mobildekning.

- SMS går greit, men ikke tale, sier Matre.

Matre er usikker på om det er snakk om dager eller måneder før dette kommer i orden, og han vurderer nå å be om hjelp fra teletilsynet.

- Dette er nesten så dumt at vi må vurdere å be om hjelp fra Post- og teletilsynet, sier Matre.

Norske Post- og teletilsynet har ingen myndighet utenfor Norges grenser, men de har god kontakt med tilsvarende etater i andre land.

Selv om MTU ikke har kunne dra i gang salget for fullt på grunn av begrensede internasjonale roamingavtaler, har de allerede i dag en etablert kundebase.

- Vi har cirka 15.000 mobilkunder, hvorav rundt 5.000 går i eget nett i dag. Totalt har vi også 40.000 teleabonnenter på bredbånd og vanlig telefoni, sier Matre til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.